Ο Ορμπάν στηρίζει τον Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης

Κόσμος
Ο Ορμπάν στηρίζει τον Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγάρτο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ανταμειφθεί με το συγκεκριμένο βραβείο Νόμπελ.

Τον ρόλο του «ειρηνοποιού» που θέλει να διαδραματίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία στηρίζει η Ουγγαρία

Τον ρόλο του «ειρηνοποιού» που θέλει να διαδραματίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία στηρίζει η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν καθώς θα υποστηρίξει μία υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου για το Νόμπελ Ειρήνης.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγάρτο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ανταμειφθεί με το συγκεκριμένο βραβείο Νόμπελ.

«Οποιοσδήποτε μιλάει για ειρήνη αμέσως εξισώνεται ως σύμμαχος του Πούτιν, φίλος των Ρώσων και προπαγανδιστής του Κρεμλίνου», είπε αρχικά ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία είναι το μοναδικό έθνος που έχει επιτυχημένα μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Σιγιάρτο.

Στη συνέχεια ο Ούγγρος ΥΠΕΞ έπλεξε το εγκώμιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μέχρι σήμερα, η μοναδική επιτυχημένη προσπάθεια διαμεσολάβησης που με κάποιο τρόπο έφερε μια αχτίδα ελπίδας για ειρήνη, έγινε χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και έτσι επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά», είπε ακόμα ο Ούγγρος υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ήταν ο μόνος που προέβλεψε τον πόλεμο της Ρωσίας - Όλα θα τελειώσουν στην Κριμαία, λέει τώρα

«Γι’ αυτόν τον λόγο η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου για το Νόμπελ Ειρήνης», συμπλήρωσε ο Σιγιάρτο.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Φίντες (Ουγγρική Συμμαχία Πολιτών), Ατίλα Τίλκι, ο οποίος επίσης υπηρετεί στο Συμβούλιο των Γηραιών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Παράλληλα ο Σιγιάρτο κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία γιατί χάρη στις ενέργειες της Τουρκίας «μπορούμε να βρεθούμε πιο κοντά στην ειρήνη».

Άνοιγμα Όρμπαν στον Ερντογάν

Όπως αναφέρει το ουγγρικό μέσο telex.hu, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν υποδέχθηκε την Τρίτη τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Βουδαπέστη.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Ουγγαρίας με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ουγγροτουρκικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς τη σταθερότητα και την ασφαλεία στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ σύμφωνα με την Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με το μεταναστευτικό.

Ακόμα Όρμπαν και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει προσπάθειες για ένα ειρηνικό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομόερον δυνατόν.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Ουγγαρίας δείχνει τις εξαιρετικές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα, πως λόγω του δικαιώματος του βέτο στην ΕΕ, η Βουδαπέστη θα μπορούσε να μπλοκάρει ένα πακέτο κυρώσεων της Άγκυρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News