Βρετανία: Νεκρή 14χρονη μετά από εισπνοή αποσμητικού σπρέι (vid, pics)

Κόσμος
Βρετανία: Νεκρή 14χρονη μετά από εισπνοή αποσμητικού σπρέι (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν να γίνει πιο σαφής η σήμανση των κινδύνων στα προϊόντα

Την τελευτάια της πνοή άφησε μία 14χρονη στη Βρετανία λίγα λεπτά αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της.

Όπως τόνισαν οι γονείς της στο BBC, η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει τα σκεπάσματά της με αποσμητικό, καθώς την χαλάρωνε η μυρωδιά.

«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», σημείωσε ο πατέρας της, ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

Δεν ήταν σε κλειστό χώρο

Αρκετές από τις επισημάνσεις που έχουν τα αποσμητικά σπρέι κάνουν λόγο για τους κινδύνους της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το δωμάτιο της άτυχης 14χρονης δεν ήταν κλειστό.

Τη Τζόρτζια βρήκε στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς τις αισθήσεις της ο μεγαλύτερος αδελφός της, στις 11 Μαΐου 2022. «Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.

«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η έρευνα

Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζιόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

Οι επισημάνσεις

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις», αναγράφοντας ότι θα πρέπει «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Ωστόσο, οι γονείς της Τζιόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζιόρτζια, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ο θάνατος της κόρης τους να αποδειχθεί μάταιος.

Τα αποσμητικά σπρέι αναγράφουν ως προειδοποίηση ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», κάτι που συνίσταται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής. Ωστόσο, οι γονείς της 14χρονης εκτιμούν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει και να γράφει ότι «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού που χρησιμοποίησε το 14χρονο κορίτσι- εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020.

Παράλληλα, άλλα αέρια όπως το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -τα οποία επίσης υπήρχαν στο αποσμητικό της Τζιόρτζια- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News