Τουρκία: «Μηδένισε το χρονόμετρο…» για να ξαναγίνει πρόεδρος ο Ερντογάν

Κόσμος
Τουρκία: «Μηδένισε το χρονόμετρο…» για να ξαναγίνει πρόεδρος ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία «μηδένισε το χρονόμετρο», υποστήριξε ο Ερντογάν για να αιτιολογήσει βάσει συντάγματος την πρόθεσή του να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία.

Η Τουρκία πέρασε σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με τις εκλογές του 2018, «με άλλα λόγια, μηδένισε το χρονόμετρο. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογικού τύπου συγκέντρωση στην πόλη Ντενιζλί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με αυτό τον τρόπο, απάντησε στους επικριτές του μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιμένουν πως δεν δικαιούται, βάσει συντάγματος, να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για τρίτη θητεία.

«Όπως χθες βάλαμε τέλος στην τάξη της πολιτικής και στρατιωτικής κηδεμονίας, στο πραξικόπημα και στις προδοσίες των τρομοκρατών, έτσι και στις 14 Μαΐου θα θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού στην κάλπη και θα απογοητεύσουμε όσους φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά», είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όσο για το τι εννοεί ο… «ποιητής», με την ατάκα «θα θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού στη κάλπη», πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να σχολιάσει την συμφωνία και τις συναντήσεις των έξι αρχηγών κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Μηδενίσαμε το χρονόμετρο»

Ο Ερντογάν παρευρέθηκε σε μία τελετή «πολυ-εγκαινίων», αφού σε μία μέρα εγκαινίασε μια περιφερειακή οδό, μια σήραγγα, ένα συγκρότημα 1.449 κατοικιών και 50 καταστημάτων, μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού και άλλα έργα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του για το θέμα της υποψηφιότητάς του και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ανέφερε τα εξής:

«Συζητώντας μαζί σας κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Ντενιζλί, μιλήσαμε για το κουαρτέτο που υποστηρίζεται από την Πενσυλβάνια (σ.σ. αναφέρεται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει «βαφτίσει» βασικό εχθρό του και τρομοκράτη).

»Συνειδητοποίησαν ότι 4 δεν ήταν αρκετοί, αύξησαν τον αριθμό σε 6 και έστησαν ένα τραπέζι. Έστησαν το τραπέζι, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι.

»Και επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι, αυτή τη φορά άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας.

»Εμείς όμως εδώ και μήνες λέμε: Η πολιτική είναι πεδίο μάχης, εμείς είμαστε υποψήφιοι, όποιον θέλετε να βάλετε απέναντί μας, πείτε μας και ας αναμετρηθούμε μπροστά στο έθνος, στο πεδίο της μάχης.

»Αυτοί που δεν κατάφεραν να βρουν υποψήφιο μέσα σε ένα χρόνο, τώρα έχουν αλλάξει κατεύθυνση για να καλύψουν τη δική τους αδεξιότητα.

«Ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος»

»Όλο αυτό το διάστημα, δεν τους πέρασε από το μυαλό να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά μας. Είμαι πρόεδρος εδώ και 4,5 χρόνια, και πριν από αυτό, πού ήταν το μυαλό σας; Γιατί δεν τα είπατε αυτά μέχρι τώρα;».

Και εξήγησε πως «η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 με την ψήφο του έθνους μας, είναι τόσο σαφής που δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό δισταγμό ή συζήτηση.

Η Τουρκία πέρασε σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με τις εκλογές του 2018. Με άλλα λόγια, μηδένισε το χρονόμετρο από αυτή την άποψη. Λογικά, νομικά και de facto, ο πρόεδρος που εκλέγεται το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος».

«Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»

«Εκείνοι στο τραπέζι των έξι είχαν μια ξαφνική επιφοίτηση ένα χρόνο αργότερα. Το γεγονός ότι ήδη προσκολλώνται σε σενάρια χάους για την ημέρα των εκλογών δείχνει ότι ο φόβος της ήττας έχει κυριεύσει και πάλι τις καρδιές τους», επέμεινε ο Ερντογάν.

Τόνισε, όμως, πως «δεν χρειάζεται να φοβούνται. Έχουμε νικήσει όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, γιατί δεν δεχόμαστε κανέναν άλλο τρόπο και μέθοδο εκτός από την υπεροχή της εθνικής βούλησης».

«Είστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου;», ρώτησε τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εκ νέου στους πολιτικούς της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους πως «όσων η ιστορία είναι γεμάτη κηδεμονίες, πραξικοπήματα, κρίσεις και παιχνίδια, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη δύναμη της εθνικής βούλησης».

«Θα θάψουμε την κηδεμονία ‘του τραπεζιού’»

Και με τον συνηθισμένο απειλητικό τόνο που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, δεσμεύτηκε πως θα τους… θάψει!

«Ακριβώς όπως βάλαμε τέλος στην πολιτική και στρατιωτική κηδεμονία, στο πραξικόπημα και στην προδοσία των τρομοκρατών χθες, θα θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού στην κάλπη στις 14 Μαΐου και θα απογοητεύσουμε όσους φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά.

»Μαζέψτε όλους αυτούς γύρω από το τραπέζι των έξι, προσθέστε τις μυστικές και ανοιχτές προεκτάσεις όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, από το PKK μέχρι τη FETO – αν δεν είναι αρκετοί, προσθέστε και τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης – μέχρι πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και πολιτικούς, και αν δεν είναι αρκετοί, προσθέστε όποιον επιθυμεί η καρδιά σας.

»Και ας δούμε τι θα σημαίνουν όλοι αυτοί απέναντι στη δύναμη της εθνικής βούλησης. Ακόμη και αν όλοι αυτοί συγκεντρωθούν, τι θα σημαίνουν σε σύγκριση με το όραμα του αιώνα της Τουρκίας για τα έργα και τις υπηρεσίες που έχουμε προσφέρει στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια; Τίποτα!», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News