Συναγερμός στην Αυστραλία: Χάθηκε μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα - Σκοτώνει με ένα άγγιγμα

Κόσμος
Συναγερμός στην Αυστραλία: Χάθηκε μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα - Σκοτώνει με ένα άγγιγμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αρχές της Αυστραλίας έχουν προειδοποιήσει όποιος εντοπίσει την κάψουλα να παραμείνει μακριά της και σε καμία περίπτωση να μην την αγγίξει

Συναγερμός έχει σημάνει στην Δυτική Αυστραλία, μετά την εξαφάνιση μικροσκοπικής κάψουλας η οποία περιέχει ραδιενεργό υλικό ικανό να προκαλέσει τεράστιες βλάβες μόνο με ένα άγγιγμα.

Η κάψουλα, όπως έχει γνωστοποιηθεί από τις Αρχές, περιέχει μικρή ποσότητα του εξαιρετικά επικίνδυνου ραδιενεργού Καισίου-137 το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια μόνο αν αγγιχτεί.

Η θανατηφόρα κάψουλα, χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ στα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει όποιος εντοπίσει την κάψουλα να παραμείνει μακριά της και σε καμία περίπτωση να μην την αγγίξει.

Σημειώνεται ότι η ραδιενεργή ουσία που περιέχει χρησιμοποιείται συνήθως για εργασίες εξόρυξης, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα, η κάψουλα μεταφερόταν με φορτηγό μεταξύ ενός χώρου ορυχείου βόρεια του Νιούμαν στην περιοχή Πιλμπάρα και των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ μεταξύ 10-16 Ιανουαρίου, οπότε και χάθηκε.

Το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) δήλωσε ότι η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία και εγκυμονεί άλλους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την Υγεία, όπως ο καρκίνος.

«Το αντικείμενο εκπέμπει μια “λογική” ποσότητα ραδιενέργειας», ανέφερε ο Δρ. Άντριου Ρόμπερτσον, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αυστραλιανής Πολιτείας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας.

«Η ανησυχία μας είναι ότι κάποιος θα το πάρει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι», είπε. «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και να το κρατήσει, ή να το κρατήσει στο δωμάτιό του, να το κρατήσει στο αυτοκίνητό του ή να το δώσει σε κάποιον», πρόσθεσε.

Το DFES, για λόγους ασφαλείας των πολιτών, έδωσε στη δημοσιότητα μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 χιλιοστά επί 8 χιλιοστά.

Τα σημεία όπου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν για να βοηθηθεί η έρευνα.

Όποιος δει το αντικείμενο καλείται να καλέσει το DFES και να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια, εφόσον πιστεύει ότι ήρθε σε επαφή με αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News