Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που χρησιμοποιούσε Twitter και WhatsApp

Κόσμος
Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που χρησιμοποιούσε Twitter και WhatsApp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει ο Guardian, ο Αλ Κάρνι χρησιμοποιούσε τα social media για διαμοιρασμό απόψεων οι οποίες κρίθηκαν «εχθρικές» προς το βασίλειο

Ένας διακεκριμένος καθηγητής νομικής στη Σαουδική Αραβία που τάσσεται υπέρ της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις καταδικάστηκε σε θάνατο για αδικήματα που περιλαμβάνουν τη χρήση Twitter και WhatsApp για διαμοιρασμό πληροφοριών και απόψεων οι οποίες κρίθηκαν «εχθρικές» προς το βασίλειο, γράφει σήμερα ο Guardian.

Η σύλληψη του 65χρονου Αγουάντ Αλ-Κάρνι τον Σεπτέμβριο του 2017 σηματοδότησε το ξεκίνημα μαζικών διώξεων εναντίον διαφωνούντων από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λίγους μήνες αφότου είχε οριστεί πρίγκιπας-διάδοχος από τον πατέρα του.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στον Αλ-Κάρνι ξεδιπλώνονται σήμερα από δικαστικά έγγραφα που παρουσίασε στον Guardian o γιος του ακαδημαϊκού, Νάσερ, ο οποίος απέδρασε πέρυσι από το βασίλειο και πλέον ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας άσυλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Αλ-Κάρνι παρουσιάζεται από τα MME της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχονται από το Ριάντ ως ένας επικίνδυνος ιερέας, όμως οι διαφωνούντες λένε πως πρόκειται για έναν σημαντικό, αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό με ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο στο Twitter, ο λογαριασμός του είχε περίπου 2 εκατ. followers.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστοι διαφωνούντες με το Ριάντ προειδοποιούν ότι οι Αρχές στο βασίλειο έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο άτομα στη χώρα που επικρίνουν το καθεστώς. Πέρυσι, η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 34 ετών επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε ακτιβιστές και διαφωνούντες, κάνοντας retweet σε κάποιες αναρτήσεις του. Μια άλλη γυναίκα, η Νούρα Αλ-Καχτάνι, καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις της στο Twitter.

Τα δικαστικά έγγραφα ωστόσο που δημοσιεύει η Guardian και προήλθαν από τον γιο του 65χρονου ακαδημαϊκού δείχνουν ότι η ποινικοποίηση της χρήσης των social media είχε ξεκινήσει στο βασίλειο ήδη από το ξεκίνημα της «κυριαρχίας» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η μετάφραση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αλ-Κάρνι περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγηγή νομικής ότι διατηρούσε έναν λογαριασμό social media με το όνομά του (@awadalqarni) και ότι τον χρησιμοποιούσε «με κάθε ευκαιρία... για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε συζήτηση μέσω WhatsApp και ότι συμμετείχε σε βίντεο στα οποία υμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στις κατηγορίες είχε συμπεριληφθεί και η δημιουργία και χρήση ενός λογαριασμού του Αλ-Κάρνι στο Telegram.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News