Economist: «Σημείο ανάφλεξης» για τους Τούρκους το Καστελλόριζο - Μπορούν να καταλάβουν ένα μικρό ελληνικό νησί;

Κόσμος
Economist: «Σημείο ανάφλεξης» για τους Τούρκους το Καστελλόριζο - Μπορούν να καταλάβουν ένα μικρό ελληνικό νησί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γράφει η βρετανική εφημερίδα για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή - «Μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» απειλεί ξανά ο Ερντογάν

«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; Κινδυνεύει το Καστελλόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει αρθρογράφος σε δημοσίευμά του στη βρετανική εφημερίδα Economist. Κατά πόσο θα μπορούσε ένα μικρό νησί με μόλις λίγους κατοίκους να πυροδοτήσει την ένταση σε μια περιοχή;

Το δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης αναφέρεται στις κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία -φαινόμενο που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους στην περιοχή- και θέτει στο επίκεντρο το μικρό νησί του Καστελλόριζου το οποίο θεωρεί πως «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» ανάμεσα στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Το άρθρο κάνει σαφή αναφορά στα κυριαρχικά διακιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία φαίνεται να παραγνωρίζει η κυβέρνηση του τουρκικού κράτους. «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελλόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. "Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά", είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».

«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελλόριζο, ενώ το πιο κοντινό σε αυτό ελληνικό νησί είναι η Ρόδος που απέχει 120 χιλιόμετρα» σημειώνεται και μιλά για «παράνομες» βλέψεις της Τουρκίας η οποία δεν αποκλείεται να σχεδιάζει εισβολή και κατάληψη του νησιού, με αποτέλεσμα αυτή η σχετικά μικρή νησίδα να αποτελεί σημείο πυροδότησης της έντασης.

«Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελλόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το νησί είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του παραθέτει και έναν μικρό χάρτη στον οποίο οριοθετούνται τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ με μία ακόμη διαχωριστική γραμμή δείχνει το σημείο της θαλάσσιας περιοχής που οι Τούρκοι διατείνονται ότι πρέπει να τους ανήκει, στο οποίο σημπεριλαμβάνεται το Καστελλόριζο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News