Το Βατικανό άνοιξε ξανά την ανεξιχνίαστη υπόθεση της 15χρονης μαθήτριας που εξαφανίστηκε το 1983

Κόσμος
Το Βατικανό άνοιξε ξανά την ανεξιχνίαστη υπόθεση της 15χρονης μαθήτριας που εξαφανίστηκε το 1983

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχοι του Βατικανού πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου έρευνα για τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας έφηβης κοπέλας πριν από σχεδόν 40 χρόνια.

Η 15χρονη Εμανουέλα Ορλάντι (Emanuela Orlandi) εξαφανίστηκε στη Ρώμη τον Ιούνιο του 1983 -μόλις δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄- και έκτοτε δεν υπάρχει κανένα ίχνος της, με ορισμένους να συνδέουν την περίπτωσή της με εκείνη της απόπειρας δολοφονίας.

Ο ανώτερος εισαγγελέας του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι, θα ηγηθεί της νέας έρευνας, η οποία θα εξετάσει παλιούς φακέλους της υπόθεσης και θα μιλήσει ξανά με μάρτυρες, αν και πολλοί πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει. Ωστόσο, ο αδελφός της Εμανουέλα, Πιέτρο, είναι ακόμη ζωντανός.

Η Εμανουέλα ήταν κόρη υπαλλήλου του Βατικανού και εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε σε μάθημα μουσικής. Εδώ και καιρό υπάρχουν υποψίες ότι το Βατικανό γνωρίζει περισσότερα για το τι συνέβη αλλά σιωπά.

Οι θεωρίες για το τι συνέβη στη 15χρονη

Ορισμένοι λένε πως ήταν μια προσπάθεια εκβιασμού του Βατικανού για να απελευθερώσει τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, τον Τούρκο που προσπάθησε να σκοτώσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και φυλακίστηκε το 1981.

Μια άλλη θεωρία που διατυπώθηκε το 2012 από έναν εξορκιστή έλεγε ότι την απήγαγε μέλος της αστυνομίας του Βατικανού για να τη χρησιμοποιήσει ως σκλάβα του σεξ και αργότερα να τη δολοφονήσει.

Άλλοι είπαν πως υπάρχει σύνδεση με τον τάφο του Enrico De Pedis, ενός μαφιόζου που είναι θαμμένος σε μια βασιλική της Ρώμης και ήταν αφεντικό μέσα στην εγκληματική οργάνωση Magliana Band.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο να είχε απαχθεί από μέλη της Banda della Magliana (Magliana Band) σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν χρήματα που έχασαν οι εγκληματικές ομάδες όταν κατέρρευσε η Banco Ambrosiano, μια τράπεζα που συνδέεται με το Βατικανό.

Το 1982 ο Roberto Calvi, πρόεδρος της τράπεζας, βρέθηκε κρεμασμένος από σκαλωσιά κάτω από τη γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου.

Πέρυσι προέκυψαν στοιχεία που συνδέουν τον De Pedis με την κατάθεση που έδωσε το 2008 ένας πρώην μαφιόζος ονόματι Salvatore Sarnataro, ο οποίος έδειξε με το δάχτυλο τον ίδιο του τον γιο και τον De Pedis όταν μιλούσε τότε στην αστυνομία.

Ο Sarnataro είπε πως ο γιος του -ο Marco, μέλος της συμμορίας- είχε ομολογήσει ότι συμμετείχε σε μια επιχείρηση για την παρακολούθηση και απαγωγή του Orlandi με εντολή του De Pedis - ο οποίος, εκτός από αρχηγός του εγκλήματος, ήταν μέλος της υπερ-θρησκευτικής καθολικής οργάνωσης Opus Dei.

Σύμφωνα με τον Sarnataro, ο De Pedis διέταξε τον Marco να παρακολουθεί την έφηβη για μέρες, προτού αυτός και δύο άλλοι τη μεταφέρουν με μια BMW στην περιοχή EUR της Ρώμης, προτού την παραδώσουν σε ένα άλλο αφεντικό του εγκλήματος που την πήρε μαζί του.

Ο Sarnataro είπε ότι ο Marco τού μίλησε για την εμπλοκή του στη διαβόητη συνωμοσία, όταν οι δυο τους εξέτιαν ποινή φυλάκισης για κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά.

Τον Οκτώβριο το μυστήριο αποτέλεσε αντικείμενο μιας σειράς τεσσάρων επεισοδίων στο Netflix, με τίτλο «Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi».

Πριν από τρεις εβδομάδες ένας γερουσιαστής του ιταλικού Κοινοβουλίου ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση της εξαφάνισης - και η επαναφορά της υπόθεσης θεωρείται ότι συνδέεται με το αίτημά του.

Ο γερουσιαστής Carlo Calenda δήλωσε ότι ο στόχος μιας επιτροπής θα ήταν να πιέσει το Βατικανό να παραδώσει επιτέλους όλα όσα γνωρίζει για την εξαφάνιση της Orlandi στις ιταλικές αρχές, λέγοντας ότι ο μακροχρόνιος επίσημος ισχυρισμός του περί άγνοιας ήταν «ελάχιστα αξιόπιστος».

«Είμαστε ένα σπουδαίο κοσμικό έθνος που αντιμετωπίζει το Βατικανό με σεβασμό, αλλά η υπόθεση αυτή σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξασα με αυτόν τον τρόπο».

Τον Ιούλιο του 2019 οι τάφοι δύο πριγκιπισσών στο Τευτονικό Νεκροταφείο του Βατικανού, που άνοιξαν στο πλαίσιο της έρευνας για το πτώμα της Ορλάντι, βρέθηκαν άδειοι.

Οι εικασίες σχετικά με την εξαφάνιση της Ορλάντι, καθώς και μιας άλλης 15χρονης κοπέλας το ίδιο καλοκαίρι του 1983, είναι πολλές τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 οι εισαγγελείς της Ρώμης δήλωσαν ότι τα οστά που βρέθηκαν σε ένα παράρτημα του Βατικανού στην Ιταλία δεν ανήκουν στην Ορλάντι ή στο άλλο κορίτσι, τη Μιρέλα Γκρεγκόρι, η οποία εξαφανίστηκε έναν μήνα πριν από την εξαφάνιση της Ορλάντι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News