Ο καιρός... τρελάθηκε στην Ευρώπη - Οι θερμοκρασίες κάνουν τους ειδικούς να τρίβουν τα μάτια τους

Κόσμος
Ο καιρός... τρελάθηκε στην Ευρώπη - Οι θερμοκρασίες κάνουν τους ειδικούς να τρίβουν τα μάτια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περιοχές της Ισπανίας, η Πρωτοχρονιά βρήκε πολλούς στις παραλίες, μιας που ο υδράργυρος είχε εκτοξευτεί στα ύψη

Οκτώ χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όλων των εποχών για τον Ιανουάριο τη φετινή Πρωτοχρονιά, με τις καιρικές συνθήκες μόνο χειμώνα να μη θυμίζουν. Αν και τα νέα προκαλούν ανακούφιση σε πολλά νοικοκυριά, που απαλλάσσονται προς το παρόν από το τεράστιο βάρος της θέρμανσης, που θα συνεπαγόταν το σύνηθες για την εποχή ψύχος, οι εξελίξεις μόνο αισιοδοξία που δε δημιουργούν, καθώς οι υψηλές σε επίπεδα-ρεκόρ για την εποχή θερμοκρασίες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αλλά μάλλον τον κανόνα.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς και δείχνουν μια εικόνα τρομακτική. Έτσι, το 2022 η Βρετανία βίωσε τη θερμότερη χρονιά στα χρονικά της, όπως επιβεβαίωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, λέγοντας ότι η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 160 φορές πιθανότερη. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της γηραιάς Αλβιόνας ανακοίνωσε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία έφτασε στους 10 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, η υψηλότερη στα χρονικά από το 1884.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γαλλία, όπου το 2022 η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν στους 14,5°C σε εθνικό επίπεδο, η υψηλότερη από το 1900, δηλαδή από τότε που η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία καταγράφει τις μέσες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η Γαλλία γνώρισε το 2022 τρία κύματα καύσωνα, με το φετινό καλοκαίρι να είναι το δεύτερο θερμότερο μετά το 2003. Πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν, κυρίως στη δυτική πλευρά της χώρας, όπου σε πολλές πόλεις το θερμόμετρο κάποιες μέρες ξεπέρασε τους 40°C. Το έτος 2022 είναι επίσης το δεύτερο πιο ξηρό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία, σχεδόν ισοδύναμο με το 1989. Το έλλειμμα βροχοπτώσεων έφτασε το 25% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις βροχοπτώσεις της περιόδου 1991-2020.

Σε πολλές χώρες, η απόκλιση από τον μέσο όρο για την εποχή ήταν πραγματικά απίστευτη, με πολλούς να προεξοφλούν ότι το 2023 θα καταταχθεί, αν όχι πρώτο, τουλάχιστον στην κορυφή της λίστας των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι στο Άλτντορφ της Ελβετίας έσπασε ένα ρεκόρ που χρονολογείται από το 1864, με τον υδράργυρο να καταγράφει το πρωτοφανές 19,2°C την 1η Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News