Ανασκόπηση 2022: Τα σκίτσα του πολέμου στην Ουκρανία - Ο εφιάλτης μέσα από μια άλλη ματιά

Κόσμος
Ανασκόπηση 2022: Τα σκίτσα του πολέμου στην Ουκρανία - Ο εφιάλτης μέσα από μια άλλη ματιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρηματικές και καυστικές πινελιές από σκιτσογράφους του διεθνούς Τύπου, που καυτηρίασαν με τον δικό τους τρόπο τη ρωσική εισβολή και προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Τα σκίτσα έχουν πάντα μια ιδιαίτερη δυναμική στην κάλυψη ενός γεγονότος. Και αυτό γιατί όχι μόνο είναι σε θέση να το περιγράψουν με τρόπο εύληπτο και ουσιαστικό, άμεσα κατανοητό από τον αναγνώστη, αλλά παράλληλα να καυτηριάσουν και να σχολιάσουν με ένα ξεχωριστό στυλ τα τεκταινόμενα. Τα σκίτσα έχουν έναν μοναδικό τρόπο να λένε αλήθειες και να δηλώνουν πράγματα που διαφορετικά θα απαιτούσαν ολόκληρες αναλύσεις. Αρκεί μια πετυχημένη έμπνευση για να δοθεί το στίγμα μιας συχνά σοκαριστικής πραγματικότητας.

Πολλά τα σκίτσα που αναφέρθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, από τον “πρόλογό” του έως την εξέλιξη της σφαγής. Και τα περισσότερα από αυτά ήταν τόσο ιδιαίτερα και τόσο μοναδικά, που η επιλογή των καλύτερων ή έστω των πιο χαρακτηριστικών από αυτά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Παρακολουθώντας και μέσα από την πένα των σκιτσογράφων στον διεθνή Τύπο τα γεγονότα, κρατήσαμε τα πιο ευρηματικά, που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στα όσα ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε, και τα παρουσιάζουμε μέσα σε αυτό το αφιέρωμα. Σκίτσα στα οποία αξίζει μια προσεκτική ματιά, καθώς έχουν να πουν πολλά και σημαντικά.

Ζαπορίζια: Πυρηνικά παιχνίδια

Το πυρηνικό... πινγκ πονγκ με τις αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου γύρω από το ποιος ευθυνόταν για τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, συνεχίστηκε για μήνες. Και ο σκιτσογράφος εικονογράφησε τις δύο πλευρές να μονομαχούν με ράβδους ουρανίου πάνω από τον πυρηνικό σταθμό.

Πυρηνικά: Η χαρά του... εφιάλτη

 

Με την πυρηνική απειλή να μην έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί και τα ήξεις αφήξεις του Κρεμλίνου, που ανεβοκατέβαζαν το θερμόμετρο, αυτό το σκίτσο ήταν από τα πλέον επιτυχημένα. Εικονίζει τον Πούτιν να παίζει με τους πυρηνικούς πυραύλους μπροστά στον Χάρο, ο οποίος διασκεδάζει με το θέαμα

Ήττα: Η βόμβα... Πούτιν

 

Με τη Ρωσία να έχει τρομακτικές απώλειες και το κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν να δέχεται σοβαρά πλήγματα ακόμα και μέσα από το Κρεμλίνο, όλοι φοβούνταν και συνεχίζουν να φοβούνται τα χειρότερα καθώς ένας πληγωμένος Πούτιν είναι κατά πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι τώρα. Τόσο για τα πυρηνικά όσο και για το ενεργειακό. Το σκίτσο απεικονίζει αυτή την πραγματικότητα, εικονογραφώντας τον Ρώσο πρόεδρο σαν μια βόμβα με το φιτίλι αναμμένο πάνω στη σημαία της Ε.Ε.

Η ρωσική αρκούδα: Το ουκρανικό μέλι

 

Η αρκούδα είναι το σύμβολο της Ρωσίας. Και αγαπάει, όπως όλες οι αρκούδες, το μέλι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα στον σκιτσογράφο να εικονογραφήσει τη Ρωσία ως μια πολική αρκούδα που αντιμετωπίζει την Ουκρανία σαν μέλι που αρχίζει σιγά-σιγά να το τρώει. Προσέξτε ότι κάθεται πάνω στη Μαύρη Θάλασσα, καθόλου τυχαία ως επιλογή για το σκίτσο.

ΝΑΤΟ: Οι εφιάλτες του Πούτιν

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στην “αγκαλιά” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ χώρες που παραδοσιακά επέλεγαν την ουδετερότητα, και ο Ρώσος πρόεδρος έχει αρχίσει να βλέπει εφιάλτες, καθώς η χώρα του θα αποκτήσει νέα σύνορα με την Ατλαντική Συμμαχία. Αυτή την πραγματικότητα εικονογραφεί με αυτόν τον εύγλωττο τρόπο, με άφθονες δόσεις “μαύρου” χιούμορ, ο σκιτσογράφος του “Cartoon movement” του Άμστερνταμ, με το σκίτσο να αναπαράγεται από τον ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό ιστότοπο Voxeurop.

Ο Πούτιν εικονίζεται να αναριγεί στο κρεβάτι του, λουσμένος στον ιδρώτα, καθώς μετράει κατά την πρακτική... προβατάκια, εν προκειμένω υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ, για να τον πάρει ο ύπνος. Και σίγουρα ο ύπνος αυτός κρύβει πολλούς εφιάλτες.

Το σκίτσο της χρονιάς: Ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Πούτιν

 

Χωρίς υπερβολή, αυτό το σκίτσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εκείνο της χρονιάς. Ο Πούτιν εικονίζεται σαν μωρό με την πιπίλα, που διασκεδάζει. Τον κρατούν με τα ματωμένα χέρια τους ο Χίλτερ και ο Στάλιν, ο οποίος σημειωτέον εικονίζεται να έχει στο χέρι και το μπιμπερό το οποίο, αντί για γάλα, έχει αίμα. Τα δε ρούχα τους είναι επίσης βουτηγμένα στο αίμα, ενώ ο Πούτιν εκφράζει την αγάπη του για τα “ινδάλματά” του με τις καρδούλες...

Πούτιν: Το μακρύ... τραπέζι

 

Στον πρόλογο του πολέμου στην Ουκρανία, στη σκιά των αναλύσεων και εκτιμήσεων που έδειχναν τις προθέσεις του Πούτιν, πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισκέφτηκαν τον Ρώσο πρόεδρο για να τον πείσουν να μην προχωρήσει στην επίθεση. Και ο Πούτιν τους υποδεχόταν πάντα σε ένα τεράστιο τραπέζι, που δεν πέρασε ασχολίαστο. Ούτε από τους σκιτσογράφους, όπως εν προκειμένω.

Πόλεμος: Η τραγωδία ενός λαού

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως κάθε πόλεμος, βυθίζει στη δυστυχία τους ανθρώπους. Είτε εκείνους στα πεδία των μαχών είτε τους άμαχους που ζουν τον δικό τους εφιάλτη. Στο σκίτσο η φρίκη του πολέμου είναι αναγνωρίσιμη. Πάνω από τα τανκς και τα ελικόπτερα, ο Πούτιν σαν φάντασμα απευθύνεται σε μία Ουκρανέζα, που τον κοιτάζει στη μέση ενός ερειπωμένου σκηνικού, με τον Ρώσο πρόεδρο να της λέει: «Μην το πάρεις προσωπικά, είναι εναντίον του ΝΑΤΟ».

Έκρηξη τιμών: Ο πόλεμος των καυσίμων

 

Η Ρωσία αξιοποίησε τα μέγιστα το ενεργειακό για να πλήξει τη Δύση, με αποτελέσματα που έχουμε βιώσει όλοι τόσο με τις τιμές των καυσίμων, όσο και όλων των βασικών προϊόντων που πήραν την ανηφόρα. Και ο σκιτσογράφος επέλεξε να εικονογραφήσει αυτή την κατάσταση, βάζοντας τον Πούτιν στη γνωστή αθλητική του περιβολή, να κρατάει με το ένα χέρι ένα πολυβόλο και με το άλλο μια αντλία καυσίμων!

Για την ανθρωπότητα: Η μεγάλη αλήθεια

 

Με λιτό τρόπο η σκιτσογράφος Cristina Sampaio από την Πορτογαλία δίνει ένα διαφορετικό στίγμα και αυτού του πολέμου. Καυστική απέναντι στη διαστροφή της ανθρωπότητας, εικονογραφεί στρατιώτες του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και επηρεασμένη από μια ιστορική φράση του Αινστάιν, την αποτυπώνει. Η φράση αυτή ήταν «δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ξέρω όμως ότι ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα και πέτρες» και είχε ειπωθεί μετά την πρώτη δοκιμή υδρογονόβομβας.

Ρώσος πρόεδρος: Πυρηνική απειλή

 

Η πυρηνική απειλή ήταν και παραμένει από τις σοβαρότερες εν μέσω αυτού του πολέμου. Οι σκιτσογράφοι έσπευσαν να δώσουν το στίγμα της απειλής με διάφορους ευρηματικούς τρόπους, όπως στο εικονιζόμενο σκίτσο, όπου ο Πούτιν κάνει κούνια πάνω από τον πλανήτη, καθισμένος σε μια πυρηνική βόμβα, με τη σκιά της να πέφτει απειλητική πάνω από την Ευρώπη.

Και η Ευρώπη: Η ενεργειακή κρίση

 

Όσο πλησίαζε ο χειμώνας, το φάντασμα της ενεργειακής κρίσης γινόταν όλο και πιο ορατό, όλο και πιο απειλητικό. Η Ευρώπη κλασικά συνέχισε στο ίδιο μοτίβο των ατέλειωτων συζητήσεων για το πώς θα την αντιμετωπίσει, με τον σκιτσογράφο να κάνει ένα καυστικό σχόλιο. Εικονογραφεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει: «Μην ανησυχείτε. Θα επιβάλουμε ηλεκτρικά τανκς ως το 2025».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News