Το νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών της Δευτέρας έριξε ακόμα πιο βαθιά την Ουκρανία στο χάος, με τις Αρχές να πασχίζουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι Ρώσοι. Η μάχη με τον χρόνο δίνεται ακατάπαυστα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης σε εκατομμύρια Ουκρανούς, την ώρα που στη χώρα καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες.
Οι Ουκρανοί απαντούν με επιθέσεις drones, όπως αυτή που έπληξε χθες Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, αεροπορική βάση η οποία βρίσκεται στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, και μια δεξαμενή πετρελαίου η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Μόσχα προς το Κίεβο για άλλα χτυπήματα δύο αεροπορικών βάσεων της χώρας με drone. Η επίθεση σημειώθηκε μετά τον νέο σφοδρό βομβαρδισμό από τη Ρωσία των ουκρανικών υποδομών. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η Μόσχα εξαπέλυσε σχεδόν 70 πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, όπως διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως ο νέος βομβαρδισμός ήταν σκόπιμος «για να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν όσο περισσότερο γίνεται», την ώρα που πολικό ψύχος πλήττει τη χώρα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές έπειτα από ένα μήνα συστηματικών επιθέσεων από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν βυθίσει στο σκοτάδι τους Ουκρανούς και τους έχουν στερήσει υδροδότηση και θέρμανση. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακ-άουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».
Στο απόηχο αυτών των εξελίξεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη χθες Τρίτη, στο Σλοβιάνσκ, στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ, το κύριο πεδίο μάχης στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η προεδρία μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.
Ανησυχία στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Γάλλων για τις φήμες περί πιθανών διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον ερχόμενο Ιανουάριο. Κάνοντας λόγο για ανόητα σενάρια φόβου και διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πράξουν ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν διαταραχές στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νοικοκυριά, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως είναι φυσικό μια κυβέρνηση να προετοιμάζεται ακόμη και για τα πλέον ακραία ενδεχόμενα, που βεβαίως δεν είναι πιθανό να συμβούν.
Στο κρύο οι Γερμανοί
Την ίδια στιγμή, έρευνα του ινστιτούτου YouGov, για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa, δείχνει ότι ένας στους δέκα Γερμανούς δε χρησιμοποίησε καθόλου θέρμανση έως το τέλος του Νοεμβρίου, ενώ και η πλειονότητα των υπολοίπων έχει αλλάξει σημαντικά τη στάση της στη χρήση θέρμανσης στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, το 10% των Γερμανών δεν είχε ανάψει καθόλου θέρμανση στο σπίτι, ενώ από τους υπόλοιπους το 68% δήλωσε ότι ζεσταίνει το σπίτι του λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, και το 50% ότι χρησιμοποιεί «πολύ λιγότερη θέρμανση». Πολλά συστήματα θέρμανσης λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό ωστόσο δε φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό επιχείρημα για τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν κυρίως λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 6% θα ήθελε να προστατεύσει το κλίμα θερμαίνοντας λιγότερο το σπίτι του. Το 56% προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα, το 20% επειδή θεωρεί ότι δεν κάνει τόσο κρύο και το 15% επειδή επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.
ΣΤΟ ΠΛΑΦΟΝ
Με κατώτερη τιμή σκέφτεται να απαντήσει η Μόσχα
Αναφορικά με το θέμα της αναμενόμενης απάντησης της Μόσχας στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της G7, σύμφωνα με το πρακτορείο Blooomberg, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ορίσει η Ρωσία μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου. Η Μόσχα σκέφτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου. Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ χθες, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δε θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.