Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Συρία, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης Σουέιντα, προτού εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισβάλουν στο κτίριο του κυβερνείου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την προστασία του, άνοιξαν πυρ για να τους διαλύσουν, πρόσθεσε η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.
«Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Όπως δήλωσε, οι διαδηλωτές επίσης "έσκισαν μια μεγάλη φωτογραφία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που κρεμόταν στην πρόσοψη" του κτιρίου.
Το τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο Suwayda 24 επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους, προσθέτοντας ότι τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε εικόνες που δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να φωνάζουν "Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" μπροστά από τα γραφεία του κυβερνήτη.
Άλλες εικόνες δείχνουν ένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού να φλέγεται και ακούγονται σφοδρά πυρά.
Οι συριακές αρχές είναι παρούσες στην επαρχία Σουέιντα μέσω των επίσημων ιδρυμάτων και κέντρων ασφαλείας, που προστατεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί κοντά στα γραφεία του κυβερνήτη.
Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε "μια ομάδα παρανόμων" ότι σκότωσε έναν αστυνομικό καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στο αρχηγείο της αστυνομίας.
Ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος
Ορισμένοι "έφεραν όπλα", σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε ότι θέλει να «λάβει όλα τα νομικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να υπονομεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κυβερνείου και την ασφάλεια των πολιτών».
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι "παράνομοι εισέβαλαν στο κτίριο της κυβέρνησης και έκαψαν αρχεία" χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Τις τελευταίες ημέρες, η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα λιτότητας, όπως τον αυστηρό περιορισμό στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις καυσίμων.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 90% του συριακού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 12,4 εκατομμύρια κάτοικοι υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια.
Η επαρχία και η πρωτεύουσα της Σουέιντα, που κατοικούνται κυρίως από Δρούζους, παρέμεναν σχετικά ασφαλείς μακριά από μάχες, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, εκτός από τις επιθέσεις των ανταρτών το 2013 και το 2015 και μια επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2018, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 άνθρωποι.
Παρότι ορισμένα μέλη της μειονότητας των Δρούζων εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση στην αρχή της σύγκρουσης, άλλα συνεχίζουν να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.