Ποια είναι η Λίβυα «σιδηρά κυρία» που προσπάθησε να παγιδεύσει τον Νίκο Δένδια

Κόσμος
Ποια είναι η Λίβυα «σιδηρά κυρία» που προσπάθησε να παγιδεύσει τον Νίκο Δένδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λειτουργώντας ως «πράκτορας» της Άγκυρας, η Νάιλα Μανγκούς, η υπουργός  Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, προσπάθησε να παγιδεύσει τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Λιβύη, κλιμακώνοντας τη διπλωματική κρίση με την Αθήνα, προς ικανοποίηση της Άγκυρας.

Η Νάιλα Μοχάμεντ ελ Μανγκούς, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι η «σιδηρά κυρία» που κρατά τα ηνία του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών από τον Μάρτιο του 2021.

Είναι αυτή που στις αρχές Οκτωβρίου υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο με το οποίο παραβιάζονται κατάφωρα τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις αντίστοιχες ΑΟΖ.

Η Νάιλα Μανγκούς, είναι δικηγόρος από τη Βεγγάζη και είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η υπουργός στο μουσουλμανικό αυτό κράτος, σπούδασε νομικά στις ΗΠΑ, διατηρώντας, πάντοτε, ενεργές τις διασυνδέσεις της πέραν του Ατλαντικού.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, υπηρέτησε στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Συμμετοχής. Εγκατέλειψε την πατρίδα της το 2012 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακριβώς όταν άρχιζε να φουντώνει ο εμφύλιος. 

Γιατί ο Δένδιας δεν ήθελε να συναντήσει τη Μανγκούς

Ο λόγος της κίνησης Δένδια βρίσκεται στο γεγονός ότι η Μανγκούς είναι αυτή που υπέγραψε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. 

Πάγια όμως θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι πως η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας.  Εξ ου και η άρνηση Δένδια.

Το σύμφωνο των δύο πλευρών θεωρείται μη έγκυρο, με την ΕΕ να υπενθυμίζει πως η αρχική συμφωνία του 2019 «δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες». 

Την υπογραφή της παράνομης αυτής συμφωνίας καταδίκασαν άλλωστε τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News