Συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη - Στο «φως» χάλκινα αγάλματα ηλικίας άνω των 2.000 ετών

Κόσμος
Συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη - Στο «φως» χάλκινα αγάλματα ηλικίας άνω των 2.000 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα ηλικίας άνω των 2.000 ετών στην Τοσκάνη - Σχεδόν τέλεια διατηρημένα

Μια συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη της κεντρικής Ιταλίας ενθουσιάζει τους επιστήμονες. Πρόκειται για 24 μπρούντζινα ρωμαϊκά και ετρουσκικά αγάλματα, χιλιάδες χρυσά νομίσματα, επιγραφές και αναθηματικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Σαν Κασιάνο Ντέι Μπάνι.

Πέντε από τα 24 αγάλματα, έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. «Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορικής σημασίας», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o αρχαιολόγος Ιάκομπο Ταμπόλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος ανασκαφών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Σιένα. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων, από τότε που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο τα ελληνικά αγάλματα των Πολεμιστών του Ριάτσε. 

Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ήταν τοποθετημένα σε ιερό χώρο λατρείας με ζεστά, κοχλάζοντα νερά, ο οποίος παρέμεινε σε λειτουργία  μέχρι και τον πέμπτο αιώνα μετά Χριστόν. 

Όλα τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Τοσκάνης με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι αποτελούσαν «παραγγελίες» εύπορων οικογενειών, οι οποίες ανήκαν στην ετρουσκική και στην συνέχεια στη ρωμαϊκή κοινωνία. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, οι δύο αυτοί πολιτισμοί κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά για πολλούς αιώνες και η γλώσσα των Ετρούσκων να «επιβιώσει» για μεγαλύτερο διάστημα, απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ιταλίας.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο της συντήρησης του συνόλου των ευρημάτων, με τη συνεργασία ιταλικών και ξένων πανεπιστημίων και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ρώμης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News