Κάρολος Γ': Στις 3 Ιουνίου πιθανότατα η τελετή της στέψης - Τι προβλέπει το τελετουργικό

Κόσμος
Κάρολος Γ': Στις 3 Ιουνίου πιθανότατα η τελετή της στέψης - Τι προβλέπει το τελετουργικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελετή στέψης, 70 χρόνια μετά από εκείνη της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ, θα αποτελέσει ένα μέρος μόνο μιας σειράς εκδηλώσεων, που θα σημάνουν την αρχή της νέας εποχής του βασιλιά

Τον Ιούνιο του 2023 ο Βασιλιάς Κάρολος θα είναι 74 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ο γηραιότερος βασιλιάς που έχει στεφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το ερχόμενο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου 2023 αναμένεται να γίνει η βασιλική στέψη του Καρόλου Γ' στο Λονδίνο, σε μια τελετή που θα επισημοποιήσει τη διαδοχή της μοναρχίας στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς στο πλευρό της βασιλικής συζύγου, Καμίλα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, τα κυβερνητικά σχέδια συγκλίνουν στο Σάββατο 3 Ιουνίου ενώ εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση για τις επίσημες αργίες στη χώρα.

Η τελετή στέψης, 70 χρόνια μετά από εκείνη της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ, θα αποτελέσει ένα μέρος μόνο μιας σειράς εκδηλώσεων, που θα σημάνουν την αρχή της νέας εποχής του βασιλιά.

Τον Ιούνιο του 2023 ο Βασιλιάς Κάρολος θα είναι 74 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ο γηραιότερος βασιλιάς που έχει στεφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκδηλώσεις θα είναι πιο μικρής διάρκειας και πιο σεμνές σε σχέση με τη προηγούμενη στέψη ενώ εικάζεται ότι θα παραβρεθούν αντιπροσωπευτικά μέλη διαφορετικών θρησκειών, πίστεων και κοινοτήτων, επισημαίνοντας την διαφορετικότητα της βρετανικής κοινωνίας.

Όταν η μητέρα του Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα το 1953 περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι από 129 χώρες ταξίδεψαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, ανάμεσά τους και όλη η αριστοκρατία της εποχής.

Σήμερα, για λόγους ασφαλείας υπολογίζεται ότι το Αβαείο μπορεί να «φιλοξενήσει» μέχρι 2.000.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε μέρες για να σχεδιάσει το πλάνο για τους επίσημους καλεσμένους που παραβρέθηκαν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τον περασμένο μήνα, προκειμένου να τηρηθεί η ιεραρχία και το πρωτόκολλο.

Η τελετή στέψης ακολουθεί ένα πιστό τελετουργικό. Ο βασιλιάς κάθεται σε έναν θρόνο γνωστό ως «Θέση του Εδουάρδου» κρατώντας το σκήπτρο και το ραβδί του κυρίαρχου ηγεμόνα, που αντιπροσωπεύουν τον συνταγματικό έλεγχο του έθνους.

Παράλληλα κρατά και την σφαίρα του ηγεμόνα που αντιπροσωπεύσει τον χριστιανικό κόσμο.

Αφού τον ράνουν με λάδι και πάρει τις ευλογίες από ανώτερους κληρικούς, ο Κάρολος θα τοποθετήσει το στέμμα του Εδουάρδου στο κεφάλι του.

Το στέμμα, που έχει το όνομα του τελευταίου Αγγλοσάξωνα βασιλιά Εδουάρδου, είναι από καθαρό χρυσό και στολισμένο με 400 πολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ζαφείρια και ρουμπίνια.

Η εκδοχή του στέμματος που θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης κατασκευάστηκε το 1661 για τον Κάρολο τον Β΄. Έχει ύψος 30 εκατοστά και ζυγίζει 2,23 κιλά.

Φυλάσσεται από ειδική φρουρά στον Πύργο του Λονδίνου.

Φωτογραφία: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News