Ρωσία: Ιστορικός σταλινικών διώξεων μπήκε για τρίτη φορά στην απομόνωση στις φυλακές

Κόσμος
Ρωσία: Ιστορικός σταλινικών διώξεων μπήκε για τρίτη φορά στην απομόνωση στις φυλακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά

Ο γνωστός Ρώσος ιστορικός και ερευνητής των σταλινικών διώξεων Γιούρι Ντμίτριεφ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2016 με χαλκευμένες κατηγορίες βάσει του νόμου «περί παιδικής πορνογραφίας», εστάλη για τρίτη φορά στην απομόνωση στην υπ' αριθμόν 18 αποικία κρατουμένων στην περιοχή της Μορδόβιας, ανακοίνωσε η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial στην ιστοσελίδα της στο Facebook.

«Για όλες τις ποινές ο Ντμίτριεφ και ο δικηγόρος του θα υποβάλουν έφεση θεωρώντας ότι είναι άδικες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και απαιτεί την επισταμένη προσοχή των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης. Για μια ακόμη φορά ο Γιούρι Ντμίτριεφ θα βγει από την απομόνωση την 1η Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Πρώτη φορά ο Ντμίτριεφ οδηγήθηκε στην απομόνωση στις 16 Σεπτεμβρίου, την δεύτερη στις 19 Σεπτεμβρίου και η τρίτη αποφασίσθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Ντμίτριεφ είχε συλληφθεί το 2016. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της παραγωγής πορνογραφικού υλικού, της οπλοχρησίας και της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς εις βάρος της θετής του κόρης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες της θετής του κόρης που χρησιμοποιήθηκαν στο κατηγορητήριο, προορίζονταν για την ιατρική επιτροπή που θα την εξέταζε.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά.

Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Τον Ιούλιο του 2020 το δικαστήριο της πόλης Πετορζαβόντσκ καταδίκασε τον ιστορικό επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Λίγους μήνες αργότερα το Ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας μετέτρεψε την ποινή από τα 3,5 χρόνια σε 13 χρόνια κάθειρξης, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 το δικαστήριο της πόλης Πετροζαβόντσκ αύξησε την ποινή στα 15 χρόνια. Τότε μεταφέρθηκε σε αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος.

Περισσότεροι από 600 παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών είχαν υπογράψει τότε δήλωση υποστήριξης προς τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, όπως μετέδιδε ο ιστότοπος MXB media επικαλούμενος το Συμβούλιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αγίας Πετρούπολης.

«Η επονείδιστη δίκη, που προκάλεσαν οι παραχαράκτες και διαστρεβλωτές της ιστορίας, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε επί τσάρου, ούτε επί Λένιν, ούτε επί Στάλιν, ούτε την εποχή που έλιωναν οι πάγοι (περίοδος Χρουστσόφ), ούτε επί στασιμότητας (περίοδος Μπρέζνιεφ) ούτε επί περεστρόικας (περίοδος Γκορμπατσόφ).

Ούτε καν στις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει εδώ και τώρα. Μην μένετε σιωπηροί.», αναφέρονταν στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι ο Ντμίτριεφ διώκεται για το πολυετές ερευνητικό ιστορικό του έργο που έχει ως θέμα την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων των σταλινικών διώξεων.

Ο Ρώσος ιστορικός έχει περάσει τα τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας τη λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της στις 24 Ιουλίου του 2020 είχε καλέσει τη Ρωσία να απελευθερώσει «άμεσα και άνευ όρων» τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» στην Καρελία, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση«έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων και περιστατικών που έχουν στόχο να δυσφημίσουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία».

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιούρι Ντμίτριεφ ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους της Καρελίας, στο Σάνταρμοχ με τα λείψανα 7.000 έως 9.000 εκτελεσθέντων της σταλινικής εποχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News