default-image

Ζελένσκι: Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με ξένους ηγέτες για τα δημοψηφίσματα

Κόσμος
Ζελένσκι: Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με ξένους ηγέτες για τα δημοψηφίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους ηγέτες χωρών μεταξύ άλλων της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Τουρκίας πιέζοντας για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά από όσα το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως παράνομα ψευδοδημοψηφίσματα σε τέσσερις μερικώς κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για τη χώρα του ενάντια στη Ρωσία σε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε σήμερα με ξένους ηγέτες, καθώς η Μόσχα δείχνει έτοιμη να προσαρτήσει ένα τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους ηγέτες χωρών μεταξύ άλλων της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Τουρκίας πιέζοντας για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά από όσα το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως παράνομα ψευδοδημοψηφίσματα σε τέσσερις μερικώς κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι συνεργάζονται με συμμάχους και εταίρους για να επιφέρουν ένα σοβαρό οικονομικό κόστος στη Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Περιμένουμε από την ηγεσία του Λονδίνου να αντιδράσει και στα ρωσικά χαλκευμένα δημοψηφίσματα.

Η άμυνα και η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να ενισχυθούν ως απάντηση», έγραψε ο Ζελένσκι στο twitter μετά από συνομιλία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Από την πλευρά της η Τρας τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της ουκρανικής επικράτειάς, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Η πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης κυρίαρχου εδάφους.

Επανέλαβε ότι η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου έως ότου ηττηθεί ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης πώς να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στον ρωσικό «πυρηνικό εκβιασμό», προσθέτοντας: «Ο επιτιθέμενος πρέπει να κατανοήσει ξεκάθαρα όλες τις συνέπειες της ανευθυνότητάς του».

Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα αποτελέσματα των «ψευδοδημοψηφισμάτων» που διεξήγαγε η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στις παράνομα κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λούγκανσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα αυτών των ψευδοδημοψηφισμάτων ή οποιαδήποτε παράνομη απόπειρα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία».

Αυτά τα δημοψηφίσματα αντιβαίνουν ξεκάθαρα στο διεθνές δίκαιο και υποκινούνται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να ξανασχεδιάσει τον χάρτη του κόσμου όπως θέλει, κατήγγειλε ο Τριντό.

Ως απάντηση σε αυτή την «περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του «να επιβάλει άλλες κυρώσεις κατά ιδιωτών και οντοτήτων».

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την καταδίκη της Άγκυρας για τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δώσει την ισχυρότερη δυνατή απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι απέσπασε την υπόσχεση από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που οργάνωσε η Μόσχα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, διαμήνυσε ο Σολτς, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News