Γερμανία για Nord Stream 1: Ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα - Με δύτες ή drones το σαμποτάζ

Κόσμος
Γερμανία για Nord Stream 1: Ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα - Με δύτες ή drones το σαμποτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δύο σενάρια για τις εκρήξεις - Αντιμέτωπη με ντόμινο αρνητικών συνεπειών η Γηραιά Ήπειρος - Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και κορυφαίοι πολιτικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δολιοφθορά» - Φόβοι ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι o αγωγός Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα», ανέφεραν.

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. μίλησαν νωρίτερα (ευθέως ή εμμέσως) για σαμποτάζ στους δύο αγωγούς. Σχετική δήλωση έκανε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ για «σκόπιμη ενέργεια» έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αμφότεροι δείχνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το Spiegel.

«Ο Nord Stream 1 ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα», λένε οι Γερμανοί-1

Τις παραπάνω κατηγορίες, όπως αναμενόταν, απέρριψε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ να υπογραμμίζει ότι είναι «βλακώδες και παράλογο» να κατηγορείται η Ρωσία για τις διαρροές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News