Ουγγαρία: Για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας καταδικάστηκε ακροδεξιός πρώην ευρωβουλευτής

Κόσμος
Ουγγαρία: Για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας καταδικάστηκε ακροδεξιός πρώην ευρωβουλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Μπέλα Κόβατς ένοχο για κατασκοπεία κατά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Επίσης, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και παραποίηση εγγράφων προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Ευρωκοινοβούλιο

Ένας ακροδεξιός Ούγγρος πρώην ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο για κατασκοπεία προς όφελος της Μόσχας, όπου ζει τώρα.

«Το Δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο (...) για κατασκοπεία κατά των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπέλα Κόβατς κατηγορείται ότι εργάστηκε μεταξύ 2012 και 2014 «για τα συμφέροντα της Ρωσίας και (για να) αποδυναμώσει την πολιτική της ΕΕ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλείται ο Τύπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εργάστηκε επίσης για τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε επίσης την καταδίκη του για «φοροδιαφυγή» και «παραποίηση εγγράφων με αποτέλεσμα οικονομική ζημιά».

Ο Κόβατς κατηγορείται ότι υπέγραψε «πλασματικές» συμβάσεις πρακτικής άσκησης προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε βάρος του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Αυτό το πρώην μέλος του εθνικιστικού κόμματος Jobbik, σήμερα 62 ετών, αποχώρησε από το κόμμα του λίγο μετά τις αποκαλύψεις. Ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2010 και 2019.

Ο Μπέλα Κόβατς, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, παρακολούθησε την υπόθεσή του από τη Μόσχα, όπου διέφυγε μετά την πρωτόδικη δίκη το 2020 και διδάσκει διεθνείς σχέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Magyar Nemzet.

Με το παρατσούκλι του τοπικού Τύπου "KGBela" σε σχέση με τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι «θύμα πολιτικών επιθέσεων» που ενορχηστρώθηκαν από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News