Αυστραλία: Ο μυστηριώδης καρχαρίας με το… «χαμόγελο» από καρτούν (βίντεο)

Κόσμος
Αυστραλία: Ο μυστηριώδης καρχαρίας με το… «χαμόγελο» από καρτούν (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μυστηριώδης καρχαρίας βρέθηκε σε βάθος 650 μέτρων και ανασύρθηκε από ψαράδες στις ακτές της Αυστραλίας - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Η Αυστραλία είναι διαβόητη επειδή είναι το σπίτι πολλών άγριων και περίεργων πλασμάτων. Ένας ψαράς βρήκε πρόσφατα έναν καρχαρία από βαθύ μπλε του ωκεανού με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Το ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο πλάσμα είναι τα τεράστια μάτια του και το… ανατριχιαστικό θα έλεγε κανείς χαμόγελό του.

Ο μυστηριώδης καρχαρίας βρέθηκε σε βάθος 650 μέτρων και ανασύρθηκε από ψαράδες στις ακτές της Αυστραλίας.

Ένας από τους ψαράδες ανέβασε φωτογραφία του καρχαρία στο Facebook, στην οποία διακρίνεται το τραχύ δέρμα του, η μεγάλη μύτη του, τα τεράστια για το σώμα του μάτια και τα λευκά του δόντια. Ο καρχαρίας έχει προβληματίσει τους επιστήμονες καθώς δεν είναι σίγουροι σε ποιο είδος ανήκει. Κάποιοι εικάζουν ότι ανήκει στο είδος Isistius brasiliensis, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι Mitsukurina owstoni ή Etmoptedidae.\

Ο ίδιος ο ψαράς πιστεύει πως ανήκει στο είδος Centrophorus moluccensis. Οι ειδικοί διαφωνούν, αλλά είναι δύσκολο να είναι σίγουροι χωρίς να έχουν ολόκληρο το δείγμα στα χέρια τους. Μοιάζει με ένα Dalatias licha τα οποία εντοπίζονται στα βαθιά νερά της Αυστραλίας. «Μοιάζει με καρχαρία kitefin βαθέων υδάτων (Dalatias licha), που είναι γνωστοί στα νερά της Αυστραλίας», είπε στο Newsweek ο Christopher Lowe, διευθυντής του Shark Lab στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Long Beach. «Αν και, είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα χωρίς να μπορεί να δει ολόκληρο το δείγμα», πρόσθεσε.

Είναι επίσης πιθανό ο καρχαρίας να ανήκει σε ένα είδος που δεν έχει ξαναδεί, είπε ο Lowe. «Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα είδη καρχαριών βαθέων υδάτων και πολλοί μοιάζουν πολύ μεταξύ τους». Ο Charlie Huveneers, ένας επιστήμονας με ειδίκευση στους καρχαρίες στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, είπε στο Live Science ότι συμφωνούσε με την θεωρία, που εξέφρασε ένας άλλος επιστήμονας, ο Brit Finucci, να είναι ένας καρχαρίας του είδους gulper.

«Στο παρελθόν, οι καρχαρίες gulper στοχοποιήθηκαν από την αλιεία για το ηπατικό τους λάδι στη Νέα Νότια Ουαλία», είπε ο Finucci. Οι περισσότεροι καρχαρίες gulper πέφτουν συχνά στα δίχτυα των ψαράδων με αποτέλεσμα, «ορισμένα είδη να απειλούνται πλέον και γι' αυτό προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό στην Αυστραλία», πρόσθεσε.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News