Τα 450 δισ. δολάρια θα φτάσει η αγορά τεχνητής νοημοσύνης το 2022

Κόσμος
Τα 450 δισ. δολάρια θα φτάσει η αγορά τεχνητής νοημοσύνης το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δαπάνες για ΑΙ αυξήθηκαν κατά 20,7% παγκοσμίως το 2021, υπερβαίνοντας τα 383 δισ. δολάρια το 2021

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία AI (Artificial Intelligence) όλο και εξελίσσεται με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σταδιακά ,σε «ρυθμούς» τεχνητής νοημοσύνης, τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και τις εκάστοτε κοινωνίες.

Δεν είναι τυχαίο, όπως εξηγεί σε κείμενο του το sepe.gr, ότι για το 2022 τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) αναμένεται να προσεγγίσουν τα $450 δισ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες για λογισμικό και hardware, όσο και για υπηρεσίες ΑΙ.

Έναν χρόνο νωρίτερα, η αξία της αγοράς ΑΙ διαμορφωνόταν στα επίπεδα των $383,3 δισ., αυξημένη κατά 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνεχίσει να τρέχει, διατηρώντας υψηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την προσεχή πενταετία. 

«Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, ανακαλύπτουν σταδιακά τα οφέλη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό καθώς οι ολοένα και πιο ισχυρές λύσεις ΑΙ επιτρέπουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και υψηλότερη παραγωγικότητα», αναφέρει η IDC στο report “Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker”.

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας: «Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πλέον λύσεις σε όλες σχεδόν τις υφιστάμενες προκλήσεις, αλλά και σε νέες που αναδύονται. Ειδικά σε περιόδους αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού και δραματικής έλλειψης διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, όπως η σημερινή, η εξοικονόμηση που προσφέρει η τεχνολογία ΑΙ μπορεί να γίνει η απάντηση».

Πυλώνας της αγοράς το λογισμικό

Το Λογισμικό AI αντιπροσώπευε το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Συνδυαστικά, οι τέσσερις κατηγορίες Λογισμικού AI - Παράδοση και Ανάπτυξη Εφαρμογών AI, Εφαρμογές AI, Λογισμικό υποδομής συστήματος AI και Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης - εισέφεραν περισσότερα από $340 δισ. στη συνολική αξία της αγοράς το 2021 με τις εφαρμογές AI να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου.

Οι Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης σημείωσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος «τρέχοντας» με 36,6%, αν και έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στη συνολική αξία της αγοράς.

Στο μεταξύ, το 2021, οι εφαρμογές με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσώπευαν ποσοστό 12,9% της αγοράς, σημειώνοντας αύξηση 29,3% από έτος σε έτος.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του Λογισμικού AI στο cloud συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Το 2021, το 47,3% των αγορών Λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στο δημόσιο cloud, σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 και 8,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019.

Στο μεταξύ, η αγορά Υπηρεσιών AI σημείωσε αύξηση της συνολικής αξίας της κατά 22,4% σε ετήσια βάση το 2021, φθάνοντας τα $24 δισ. το 2021. Από την πλευρά του, το hardware για την αγορά τεχνητής νοημοσύνης, αν και ήταν το μικρότερο τμήμα των δαπανών για ΑΙ, με αξία $18,8 δισ., ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της συνολικής αγοράς, καταγράφοντας ανάπτυξη 38,9%.

(φωτογραφία αρχείου pixabay.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News