Καζακστάν: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και του Βιετνάμ σταμάτησαν να δέχονται τις ρωσικές κάρτες Mir

Κόσμος
Καζακστάν: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και του Βιετνάμ σταμάτησαν να δέχονται τις ρωσικές κάρτες Mir

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τηλεφωνικό κέντρο της Halyk Bank του Καζακστάν δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ρωσικές κάρτες δεν εξυπηρετούνται ούτε μέσω τερματικών ούτε μέσω ΑΤΜ. Παρόμοια ενημέρωση έκανε και η βιετναμέζικη τράπεζα BIDV, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δέχεται κάρτες VISA, Mastercard, Western Union, JCB και UnionPay

Η Λαϊκή Τράπεζα του Καζακστάν (Halyk Bank) και η βιετναμέζικη BIDV σταμάτησαν να δέχονται κάρτες του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir μετά την προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις σε σχέση με την υποστήριξη της χρήσης του ρωσικού συστήματος πληρωμών εκτός Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα Izvestia.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Halyk Bank του Καζακστάν δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ρωσικές κάρτες δεν εξυπηρετούνται ούτε μέσω τερματικών ούτε μέσω ΑΤΜ. Παρόμοια ενημέρωση έκανε και η βιετναμέζικη τράπεζα BIDV, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δέχεται κάρτες VISA, Mastercard, Western Union, JCB και UnionPay.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, δύο τουρκικές τράπεζες - η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Iş Bankası και η DenizBank - ανέστειλαν προσωρινά τις συναλλαγές με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για τη συνεργασία της με τις ρωσικές τράπεζες και, ειδικότερα, με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, το οποίο επέτρεπε στους Ρώσους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταπολεμήσουν την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του γενικού διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Καρτών Πληρωμών, Βλαντιμίρ Κόμλεφ.

Η Τράπεζα της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι οι ξένοι εταίροι αποφασίζουν αυτοτελώς αν θα δέχονται κάρτες Mir.

Ταυτόχρονα, ο ιστότοπος του συστήματος πληρωμών δεν αναφέρει πλέον τις χώρες στις οποίες γίνονται δεκτές οι κάρτες Mir, σημειώνει η εφημερίδα Izvestiya. Νωρίτερα επισημαίνονταν ότι οι τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, τη Νότια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τις αυτοανακηρυχθείσες Αμπχαζία και Νότια Οσετία συνεργάζονται με το εν λόγω σύστημα πληρωμών.

Αναφερόταν επίσης ότι το Ιράν, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Μπαχρέιν, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα και η Αίγυπτος έχουν συζητήσει την ένταξή τους στο εν λόγω σύστημα πλήρωμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News