Ελβετία-Covid-19: Ο μισός πληθυσμός στις φτωχές χώρες έχει πλέον λάβει δύο δόσεις του εμβολίου

Κόσμος
Ελβετία-Covid-19: Ο μισός πληθυσμός στις φτωχές χώρες έχει πλέον λάβει δύο δόσεις του εμβολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμβολιαστική κάλυψη στις φτωχές χώρες έφτασε το 50%, σύμφωνα με τη διεθνή συμμαχία Gavi

Ο μισός πληθυσμός στις φτωχές χώρες έχει πλέον λάβει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής συμμαχία Gavi, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για να ξεπεραστούν οι ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.

Στις 92 φτωχές χώρες που παρέλαβαν εμβόλια χάρη στη χρηματοδότηση δωρητών, η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει κατά μέσο όρο το 50%, ανέφερε η συμμαχία Gavi, η οποία συνδιευθύνει, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους θεσμούς, το διεθνές σύστημα Covax, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια και τις θεραπείες για την Covid-19 σε όλον τον κόσμο.

Η Gavi και ο ΠΟΥ είχαν εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη αλληλεγγύης όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια. Μολονότι οι ανισότητες παραμένουν, «οι χώρες χαμηλού εισοδήματος πέτυχαν σημαντική πρόοδο» και έφτασαν «σε ένα κρίσιμο κατώφλι» στην εμβολιαστική κάλυψη, σημείωσε η Gavi στην ανακοίνωσή της.

Από τις αρχές του έτους η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι τότε είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου μόνο το 31% των κατοίκων σε αυτές τις 92 χώρες. Σε 34 χώρες μάλιστα η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μικρότερη του 10%, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τις 10 από αυτές.

Ο Ντέρικ Σιμ, που ασκεί χρέη γενικού διευθυντή στο γραφείο του Covax στην Gavi, έκανε λόγο για «ζωτικής σημασίας πρόοδο». Τόνισε όμως ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» καθώς «τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται και οι νέες παραλλαγές συνιστούν απειλή για όλους μας».

Ο μηχανισμός Covax έχει παραδώσει περισσότερες από 1,4 δισεκ. δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες σε όλον τον κόσμο. «Η εμβολιαστική ανισότητα είναι η μεγαλύτερη ηθική αποτυχία της εποχής μας και το τίμημα το πληρώνουν οι χώρες και οι πολίτες», δήλωσε νωρίτερα φέτος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με πληροοφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News