Άμστερνταμ: «Ο Πύργος της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ για ένα μήνα στο Μουσείο Ερμιτάζ

Κόσμος
Άμστερνταμ: «Ο Πύργος της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ για ένα μήνα στο Μουσείο Ερμιτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την τρέχουσα έκθεση «Highlights from the Museum Collection» του Μουσείου Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν και ελέγχθηκε από συντηρητές στα στούντιο αποκατάστασης προτού μεταφερθεί με ασφάλεια στο Άμστερνταμ στα τέλη Ιουλίου

Το Μουσείο Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν (Boijmans Van Beuningen) του Ρότερνταμ δάνεισε τον παγκοσμίου φήμης πίνακα «Ο Πύργος της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου στο Μουσείο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ (Hermitage Amsterdam) στο πλαίσιο συνεργασίας των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Ο διάσημος πίνακας «Ο Πύργος της Βαβέλ» (περίπου 1568) του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου (1525-1569), ένα από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής του Μουσείου του Ρότερνταμ, παρουσιάζεται στο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Dutch Heritage Amsterdam» (Ολλανδική Κληρονομιά του Άμστερνταμ).

Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την τρέχουσα έκθεση «Highlights from the Museum Collection» του Μουσείου Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν και ελέγχθηκε από συντηρητές στα στούντιο αποκατάστασης προτού μεταφερθεί με ασφάλεια στο Άμστερνταμ στα τέλη Ιουλίου.

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έργα από τα μεγάλα Μουσεία της Ολλανδίας, το Rijksmuseum, το Mauritshuis και το Μουσείο Βαν Γκογκ, παρουσιάζονται στη σειρά εκθέσεων «Ολλανδική Κληρονομιά του Άμστερνταμ». Η σειρά ολοκληρώνεται με αυτό το εξαιρετικό δάνειο από το Μουσείο Boijmans Van Beuningen.

Το αριστούργημα του Μπρούγκελ θα φιλοξενηθεί στο Ερμιτάζ έως τις 28 Αυγούστου.

Ο πίνακας, εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία του Πύργου της Βαβέλ πέρασε ένα απίστευτο ταξίδι από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το εργαστήριο του Μπρίγκελ πριν από 440 χρόνια έως ότου εντάχθηκε στη συλλογή του Μουσείου το 1958. Γύρω στο 1600 το έργο βρέθηκε στην Πράγα, στη συλλογή του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφου Β', μαζί με άλλους πίνακες του Μπρίγκελ.

Είκοσι χρόνια αργότερα, εντοπίστηκε στην Αμβέρσα. Από μια σφραγίδα στο πίσω μέρος του πίνακα, σύμφωνα με το ιστορικό που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν προκύπτει ότι έναν αιώνα αργότερα ήταν στην κατοχή της Ελισάβετ Φαρνέζε, της δεύτερης συζύγου του βασιλιά Φιλίππου Ε' της Ισπανίας.

Ο πίνακας επανεμφανίστηκε στην αγορά τέχνης του Παρισιού το 1935. Συλλέκτης αγόρασε τον πίνακα ένα χρόνο αργότερα έναντι 120.000 φιορινιών. Ο «Πύργος της Βαβέλ» αποκτήθηκε από το Μουσείο το 1958.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Instagram)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News