Ταϊβάν: Εφτασε η Πελόζι - Οι Κινέζοι ακυρώνουν πτήσεις για να έχουν «αεροπορικό διάδρομο»

Κόσμος
Ταϊβάν: Εφτασε η Πελόζι - Οι Κινέζοι ακυρώνουν πτήσεις για να έχουν «αεροπορικό διάδρομο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σκληρό μήνυμα προς την Κίνα η άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής - «Ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τη δημοκρατία της Ταϊβάν» η δήλωσή της μέσω Twitter

Το αεροσκάφος που μεταφέρει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σόνγκσαν της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

Η επίσκεψη της Πελόζι έχει εξοργίσει την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά την Ταϊβάν και θεωρεί τέτοιου είδους επαφές με υψηλού επιπέδου ξένους αξιωματούχους ως σημάδια υποστήριξης της επίσημης ανεξαρτησίας του νησιού.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί την Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία με 23 εκατομμύρια κατοίκους, παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να «επανενώσει» την Ταϊβάν με την Κίνα δια της βίας, εάν χρειαστεί.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του νησιού ενίσχυσαν τις προετοιμασίες τους την Τρίτη το πρωί και θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Taipei 101, ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ταϊβάν, φωτίστηκε με ένα μήνυμα καλωσορίσματος της Πελόζι στα αγγλικά και τα κινεζικά. Στο αεροδρόμιο, μια μικρή ομάδα υποστηρικτών περίμενε για να τη χαιρετήσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά όλη την εναέρια και ναυτική δραστηριότητα προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια του νησιού με «αποφασιστικότητα, ικανότητα και εμπιστοσύνη».

https://www.youtube.com/watch?v=VfzTZyZTv5I

Καθώς το Πεκίνο επιμένει να αντιμετωπίζει την Ταιβάν ως δικό του έδαφος, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται:

• Λαχανικά

• Φρούτα

• Μπισκότα

• Παιδικές τροφές

• Κέικ

• Ποτά

• Φρέσκα θαλασσινά

Τα συγκεκριμένα προϊόντα τέθηκαν από τις Κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia. Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει καθαρό αεροπορικό διάδρομο στα στενά για τις επόμενες ώρες.

Καθώς επίκειται η έλευση της Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο τροποποιεί την μία πίσω από την άλλη τις πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, δηλαδή στη Φουτζιάν, αλλάζοντας κατά κύριο λόγο τις ώρες πτήσης.

Το Πεκίνο θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» λόγω της επίσκεψης της Πελόζ

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Με πληροφορίες από Washington Post

Φωτογραφίες AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News