Στον Ινδικό Ωκεανό πολύ κοντά στη Μαλαισία έπεσε ο κινέζικος πύραυλος, ο οποίος βρισκόταν εκτός ελέγχου.
Μέχρι να γίνει γνωστό το τέλος του θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο, σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί το μεξικανικό θέρετρο του Καμπ Σαν Λούκας και οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το πιθανότερο σημείο που έδιναν οι ειδικοί για τη συντριβή του πυραύλου, ήταν ο Βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός.
//--> //-->Ο συναγερμός έληξε για την Ελλάδα, περίπου στις 20:00 του Σαββάτου, αφού επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Σπύρου Βασιλάκου. Πράγματι, πριν από λίγο ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας EUSST ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν μεταξύ ινδικού κ ειρηνικού ωκεανού. Η πτώση εκτιμάται πως θα συμβεί στις 20:24 ώρα Ελλάδος, με απόκλιση +-58 λεπτών.
Τα εξαρτήματα βάρους 23 τόνων μέρους του πυραύλου, εισήλθαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Ό,τι απέμεινε από την καύση τους, χάθηκε στην άβυσσο της θάλασσας, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαστημική Υπηρεσία.
Ο χάρτης της εκτίμησης
Ο κινεζικός πύραυλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο EASA, έχει μια μάζα που υπολογίζεται σε 17 έως και 22 τόνους, «κάτι που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση».
Ο EASA τόνισε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Ωστόσο, έδωσε νωρίτερα ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν, αν και έπειτα έληξε ο συναγερμός, όπως προαναφέρθηκε.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του EU-SST, φαίνεται ότι τα τμήματα του πυραύλου θα πέσουν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος και έτσι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα των πιθανών σημείων πρόσκρουσης.
Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, τα συντρίμμια ενδέχεται να πέσουν σε μία μεγάλη περιοχή που αποτελείται από τμήματα πολλών χωρών του κόσμου. Μπορείτε να δείτε την εκτίμηση της εταιρείας στον παρακάτω χάρτη, όπου η μπλε και η κίτρινη γραμμή απεικονίζουν τα πιθανά σημεία επανεισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της Γής.
«Πιθανές τοποθεσίες επανεισόδου βρίσκονται οπουδήποτε κατά μήκος του μπλε και κίτρινου χρώματος. Οι περιοχές που δεν βρίσκονται κάτω από τις γραμμές δεν εκτίθενται στα συντρίμμια», γράφει η εταιρεία.
(φωτογραφία αρχείου Unslpash)