Τουρκία: Οι πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα

Κόσμος
Τουρκία: Οι πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα σιλό λόγω του πολέμου

Tο κέντρο που θα εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να ανοίξει επίσημα σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια συμφωνία ορόσημο που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το πρώτο πλοίο είναι πιθανό να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε μερικές ημέρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα σιλό λόγω του πολέμου, ώστε να μετριαστεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέψει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία θα πρέπει να παρακάμψουν τις νάρκες, και θα διενεργήσει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα.

Όλα τα πλοία διέρχονται μέσω τουρκικών υδάτων.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως όλες οι λεπτομέρειες έχουν επιλυθεί, περιλαμβανομένης μιας ασφαλής διαδρομής πλοίων που δεν θα απαιτεί την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών.

«Δεν θα πάρει περισσότερο από μερικές ημέρες. Φαίνεται πως τα πρώρα σιτηρά θα φορτωθούν αυτή την εβδομάδα και η εξαγωγή τους από την Ουκρανία θα λάβει χώρα», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία.

Η συμφωνία τέθηκε σχεδόν αμέσως σε κίνδυνο όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου, μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν με τη συμφωνία -- την πρώτη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έκτο μήνα.

Όλα τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στo JCC για να παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία εξήγαγαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News