Ρωσία: Στη Μόσχα ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ

Κόσμος
Ρωσία: Στη Μόσχα ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια συνάντηση αλλά δεν αποκλείουμε πιθανή επαφή», πρόσθεσε ο Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, ότι πιστεύει ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, βρίσκεται στη Μόσχα και δεν απέκλεισε πιθανή επαφή μαζί του.

«Από όσο γνωρίζουμε, βρίσκεται στη Μόσχα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν το Κρεμλίνο έχει γνώση των αναφορών ότι ο Σρέντερ ταξίδεψε σήμερα στη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια συνάντηση αλλά δεν αποκλείουμε πιθανή επαφή», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Χθες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας από αύριο Τετάρτη, λόγω μιας τουρμπίνας που είπε ότι έπρεπε να διακόψει τη λειτουργία της. Η Γερμανία απέρριψε αυτή την εξήγηση.

Ο Σρέντερ υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στους δεσμούς στους τομείς ενέργειας μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005 προτού αναλάβει μια αμφιλεγόμενη θέση στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft.

Εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG, της διαχειρίστριας εταιρίας του αγωγού, που ανήκει στην πλειονότητά του στην Gazprom, σύμφωνα με το προφίλ του στο Linkedin.

Υπέρμαχος του αγωγού Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, προτάθηκε για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο στη Gazprom μόλις τρεις εβδομάδες πριν η Μόσχα στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μετά την άρνηση του πρώην καγκελάριου να αποστασιοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν -συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' ιδίαν συνάντησης στη Μόσχα τον Μάρτιο- τα κύρια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας τον Μάιο συμφώνησαν ότι δεν θα έχει πλέον δικαίωμα διορισμού σε μια δημόσια θέση.

Τον ίδιο μήνα, ο Σρέντερ απέρριψε τον διορισμό του στην Gazprom και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News