Ο Μπλίνκεν καταδικάζει τις εκτελέσεις που στοχεύουν στην «εξόντωση της δημοκρατίας»

Κόσμος
Ο Μπλίνκεν καταδικάζει τις εκτελέσεις που στοχεύουν στην «εξόντωση της δημοκρατίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε απερίφραστα σήμερα τις εκτελέσεις τεσσάρων φυλακισμένων από τη χούντα της Μιανμάρ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε απερίφραστα σήμερα τις εκτελέσεις τεσσάρων φυλακισμένων από τη χούντα της Μιανμάρ που έχουν στόχο, κατά τη γνώμη του, να "εξοντώσουν τη δημοκρατία", δηλώνοντας πεπεισμένος πως αυτές δεν θα αποθαρρύνουν τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στη χώρα αυτή.

"Αυτή η καταδικαστέα βία αποδεικνύει την πλήρη περιφρόνηση του καθεστώτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση, μετά τις εκτελέσεις τεσσάρων ανδρών, δύο εκ των οποίων ήταν προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

"Οι εικονικές δίκες του καθεστώτος και αυτές οι εκτελέσεις αντιπροσωπεύουν κατάφωρες απόπειρες εξόντωσης της δημοκρατίας", πρόσθεσε. "Οι ενέργειες αυτές δεν θα σταματήσουν ποτέ την αποφασιστικότητα του γενναίου λαού της Βιρμανίας".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνονται με τον λαό της Βιρμανίας στον αγώνα του για την ελευθερία και τη δημοκρατία και καλούν το καθεστώς να σεβαστεί τις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού, ο οποίος έδειξε ότι δεν θέλει να ζήσει μια ακόμη μέρα υπό την τυραννία της στρατιωτικής χούντας", συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν μια σειρά κυρώσεων στη Βιρμανία μετά το πραξικόπημα της χούντας πέρυσι, η οποία απομάκρυνε από την εξουσία την πρώην ηγέτιδα και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κλείνοντας την πόρτα μιας δεκαετίας δημοκρατικής μετάβασης υποστηριζόμενης από την Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίνκεν συνάντησε στις αρχές Ιουλίου νεαρούς Βιρμανούς ακτιβιστές της δημοκρατίας. Παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα επί του παρόντος και δεσμεύτηκε να διατηρήσει την πίεση σε βάρος της χούντας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News