Κίνα - Global Times: Ο πληθυσμός συρρικνώνεται

Κόσμος
Κίνα - Global Times: Ο πληθυσμός συρρικνώνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αριθμός των γεννήσεων στην κεντρική επαρχία Χουνάν έπεσε κάτω από το επίπεδο των 500.000 για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν εξήντα χρόνια

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Κίνας επιβραδύνεται σημαντικά και μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης ως τουλάχιστον το 2025, αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη υγειονομικό αξιωματούχο.

Τα δεδομένα για τη γεννητικότητα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή 24 Ιουλίου, στο Πεκίνο δείχνουν πως ο αριθμός των γεννήσεων το 2021 ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών σε αρκετές επαρχίες.

Ο αριθμός των γεννήσεων στην κεντρική επαρχία Χουνάν έπεσε κάτω από το επίπεδο των 500.000 για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν εξήντα χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γκλόμπαλ Τάιμς. Μόνο η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ κατέγραψε πάνω από 1 εκατομμύριο γεννήσεις, κατά την ίδια πηγή.

Η κινεζική κυβέρνηση πασχίζει να αντιστρέψει την ταχεία συρρίκνωση της αύξησης του πληθυσμού της χώρας, καθώς ολοένα περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά, εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ή η εργασιακή πίεση.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα καταγράψει συρρίκνωση κατά την περίοδο από το 2021 ως το το 2025, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τον Γιανγκ Ουντζουάνγκ, τον επικεφαλής του τμήματος πληθυσμού και οικογενειακών υποθέσεων στην Εθνική Επιτροπή Υγείας (σ.σ. το υπουργείο Υγείας).

Η αλλαγή της νομοθεσίας στην Κίνα πέρυσι, με την οποία επιτράπηκε στα ζευγάρια να αποκτούν τρίτο παιδί, δεν μοιάζει να βοήθησε. Πολλές γυναίκες επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση γι’ αυτές, ενώ άλλες υπογράμμισαν την έλλειψη εργασιακής ασφάλειας και ισότητας των φύλων, ειδικά σε θέματα απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News