Τζόνσον: «Δεν είναι η σωστή στιγμή» για δημοψήφισμα στη Σκωτία

Κόσμος
Τζόνσον: «Δεν είναι η σωστή στιγμή» για δημοψήφισμα στη Σκωτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 28 Ιουνίου, ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023 και ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εάν η βρετανική κυβέρνηση επιχειρήσει να το μπλοκάρει

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ότι δεν είναι τώρα η ώρα για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότερο ως ενιαία οικονομική μονάδα.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 28 Ιουνίου, ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2023 και ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εάν η βρετανική κυβέρνηση επιχειρήσει να το μπλοκάρει.

«Η θέση μας είναι ότι δεν πιστεύουμε πως είναι η σωστή στιγμή για συνταγματικές αλλαγές. Η οικονομία μας είναι ισχυρότερη όταν είμαστε μαζί», είπε ο Τζόνσον όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία στο πρώτο δημοψήφισμα, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Στέρτζον συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο Χόλιρουντ του Εδιμβούργου. Η 96χρονη μονάρχης, που θεάθηκε χωρίς το μπαστούνι που χρησιμοποιεί την τελευταία περίοδο, βρίσκεται στη Σκωτία αυτήν την εβδομάδα για μια σειρά εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της στον θρόνο.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα της Στέρτζον έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει η Ελισάβετ αρχηγός του κράτους, στην περίπτωση που η Σκωτία επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον πρόσφερε στη βασίλισσα ένα μπουκάλι ουίσκι, περιορισμένης έκδοσης. Το περιεχόμενο της συζήτησής τους ωστόσο δεν αποκαλύφθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News