Λιθουανός Πρόεδρος: «Είμαστε έτοιμοι αν η Ρωσία μας αποσυνδέσει από το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας»

Κόσμος
Λιθουανός Πρόεδρος: «Είμαστε έτοιμοι αν η Ρωσία μας αποσυνδέσει από το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιθουανία θα είναι έτοιμη εάν η Ρωσία την αποσυνδέσει από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών αποστολών ορισμένων ρωσικών αγαθών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, αλλά το Βίλνιους δεν αναμένει στρατιωτική σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο Λιθουανός πρόεδρος

Η Λιθουανία θα είναι έτοιμη εάν η Ρωσία την αποσυνδέσει από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών αποστολών ορισμένων ρωσικών αγαθών στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, αλλά το Βίλνιους δεν αναμένει στρατιωτική σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο Λιθουανός πρόεδρος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Γκιτάνας Ναουσέντα αφότου το Κρεμλίνο προειδοποίησε το Βίλνιους ότι η Μόσχα θα απαντήσει με αντίποινα στην απαγόρευση της διαμετακόμισης αγαθών που αποτελούν αντικείμενο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το Καλίνινγκραντ με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες του κράτους της Βαλτικής να αισθανθούν τον αντίκτυπο.

«Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσία (σε απάντηση), όπως η αποσύνδεση από το σύστημα BRELL (ηλεκτρικό δίκτυο) ή άλλες ενέργειες», δήλωσε σήμερα (Τετάρτη 22 Ιουνίου) ο Ναουσέντα στη συνέντευξη.

Τριάντα χρόνια μετά την απόσχιση από την τότε Σοβιετική Ένωση και 17 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ, τα κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, η Λιθουανία εγκατέστησε εξοπλισμό στη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με την Πολωνία πέρυσι για γρήγορη σύνδεση με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας πιθανώς διακοπές ρεύματος.

Ένα έργο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση της ΕΕ στοχεύει να αποσυνδέσει τις χώρες της Βαλτικής από το κοινό τους δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2025 προς όφελος του αποκεντρωμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας απείλησε την Τρίτη 21 Ιουνίου, το Βίλνιους με αντίποινα που «θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα μας προκαλέσει από στρατιωτική άποψη, επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ναουσέντα στη συνέντευξή του στο Reuters.

Υπογράμμισε ότι θα θίξει την αντιπαράθεση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, όταν η Συμμαχία θα εξετάσει εάν θα ενισχύσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε κράτη μέλη που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, όπως χώρες της Βαλτικής.

«Δεν θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράδειγμα (την αντιπαράθεση) για να δείξουμε τι είναι πραγματικά η Ρωσία και ποιες μεθόδους και απειλές χρησιμοποιεί για να λύνει τα προβλήματά της», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος. «Αυτό μπορεί να καταλαγιάσει όσους λένε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρωσία να σώσει τα προσχήματα- ενώ μας απειλεί με αλαζονικό τρόπο».

Ο Ναουσέντα πρόσθεσε ότι η Λιθουανία αισθάνεται την αλληλεγγύη άλλων χωρών της ΕΕ στην αντιπαράθεση και θα επεκτείνει τον κατάλογο των αγαθών που απαγορεύει να φτάσουν στο Καλίνινγκραντ, καθώς πλησιάζουν οι περίοδοι σταδιακής εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ.

«Αισθανόμαστε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

«Προσμένουμε να εφαρμόσουμε τα επόμενα στάδια των κυρώσεων και θα ήταν πολύ καλό αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγήσει το περιεχόμενο αυτών στις ρωσικές αρχές. Αυτό θα μπορούσε να αποκλιμακώσει ορισμένες από τις τρέχουσες εντάσεις, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου pxhere)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News