Ζελένσκι: Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω

Κόσμος
Ζελένσκι: Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σίγουρος για τη νίκη και τόνισε ότι «θα ξαναχτίσουμε όσα καταστράφηκαν»

Επιστρέφοντας από τη νότια γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το ηθικό των στρατιωτών του παραμένει υψηλό και ότι δεν αμφιβάλλουν για τη νίκη τους επί των Ρώσων.

Στη διάρκεια της σπάνιας αυτής επίσκεψης που πραγματοποιεί εκτός Κιέβου, όπου οχυρώθηκε στην αρχή της σύγκρουσης όταν η ουκρανική πρωτεύουσα απειλείτο από τον ρωσικό στρατό, ο Ζελένσκι μετέβη στην πόλη Nικολάεφ στην Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενος τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν κοντά και στην γειτονική περιφέρεια της Οδησσού.

«Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω και η θάλασσα θα είναι ουκρανική, θα είναι ασφαλής», σημείωσε ο Ζελένσκι σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Telegram καθώς επέστρεφε στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

«Οι απώλειες είναι σημαντικές. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, η εφοδιαστική αλυσίδα των πολιτών διαταράχθηκε, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε επίσης ο Ζελένσκι.

«Ζήτησα να υπάρξει στήριξη για τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εν γένει. Οπωσδήποτε θα τα ξαναχτίσουμε όλα όσα καταστράφηκαν. Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους για να μπορεί να λυγίσει την επιθυμία για ζωή του λαού μας», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες που συνεχίζουν να απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονται στα ανατολικά από την προσαρτημένη Κριμαία, για την "ηρωϊκή υπηρεσία" που προσφέρουν.

«Η ζωή σας είναι σημαντική. Όσο είστε εσείς ζωντανοί, υπάρχει ένα ισχυρό ουκρανικό τείχος που προστατεύει τη χώρα μας», τους είπε.

Βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική προεδρία παρουσιάζει τον Ζελένσκι στο Νικολάεφ μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ, καθώς στέκονται στην πρόσοψη του κτιρίου της έδρας της περιφερειακής διοίκησης, το οποίο είχε δεχθεί ρωσικό πλήγμα τον Μάρτιο που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων.

Η βιομηχανική αυτή πόλη-λιμάνι με τους σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο εξακολουθεί να τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία έχει σχεδόν τελείως καταληφθεί από τους Ρώσους. Ρωσικό πλήγμα εκεί την Παρασκευή προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό είκοσι.

Το Νικολάεφ εξακολουθεί να αποτελεί στόχο της Μόσχας, καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, το οποίο παραμένει επίσης υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται για τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News