Ειδικοί του ΟΗΕ «ανησυχούν για τη βίαιη καταστολή» στο Ιράν

Κόσμος
Ειδικοί του ΟΗΕ «ανησυχούν για τη βίαιη καταστολή» στο Ιράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ιράν πραγματοποιούνταν τους τελευταίους μήνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων για τις συνέπειες στα εισοδήματά τους από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40%, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύεται από ασφυκτικές κυρώσεις

Στο Ιράν πραγματοποιούνταν τους τελευταίους μήνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων για τις συνέπειες στα εισοδήματά τους από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40%, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύεται από ασφυκτικές κυρώσεις.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν και άλλες διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσής τους. Στις αρχές Μαΐου, η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ζήτησε την απελευθέρωση σχεδόν 40 συλληφθέντων εκπαιδευτικών με την ευκαιρία των εθνικών διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν εντολή από τον ΟΗΕ αλλά δεν μιλούν εξ ονόματός του, δηλώνουν σε ανακοίνωση ότι περισσότεροι από 80 εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν ή κλήθηκαν να παρουσιαστούν στις αρχές.

«Μας ανησυχεί η πρόσφατη κλιμάκωση των αυθαίρετων συλλήψεων εκπαιδευτικών, υπερασπιστών των δικαιωμάτων της εργασίας, συνδικαλιστικών ηγετών, δικηγόρων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών», δηλώνουν.

Το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων ενώσεων γίνεται «απίστευτα περιορισμένο», τονίζουν.

Δηλώνουν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στο Ιράν από τις αρχές Μαΐου λόγω της «υπερβολικής προσφυγής στη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας». Και «ζητούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν».

Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν κάνει επίσημα λόγο για νεκρούς στις διαδηλώσεις αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News