Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη στο Σεβεροντονέτσκ είναι «από τις πιο βίαιες» της Ευρώπης

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη στο Σεβεροντονέτσκ είναι «από τις πιο βίαιες» της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμη η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ - Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την επισιτιστική κρίση

Καθώς όλες οι γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη έχουν ήδη καταστραφεί, η Ρωσία δηλώνει ότι αποδέχτηκε το αίτημα του Κιέβου να ανοίξει ένα διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων από το χημικό εργοστάσιο Αζόφ, όπου έχουν καταφύγει, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να παραδοθούν σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Το σκηνικό θυμίζει εκείνο στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, στα έγκατα του οποίου παρέμειναν οχυρωμένοι άμαχοι και στρατιώτες υπό τρίμηνη πολιορκία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ θα μείνει στη μνήμη ως μια «από τις πιο βίαιες» που έχει δει η Ευρώπη, με «τρομακτικό» κόστος για την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα περίπου το 80% της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στην πείνα εξαιτίας του πολέμου. Σε ανοικτή επιστολή τους, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) Ρεμπέκα Γκρίνσπαν ζήτησαν από τις χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό του κινδύνου είναι το γεγονός ότι η έκταση της καλλιεργούμενης γης στην Ουκρανία, αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, όπως δήλωσε ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας. Ωστόσο, ο ίδιος προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή. Ο υπουργός ανέφερε ότι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την παροχή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις σιλό για τη συγκομιδή της νέας σοδειάς. Κατά τον ίδιο, όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή καλαμποκιού το φθινόπωρο, έως και 15 εκατομμύρια τόνοι μπορεί να μη βρίσκουν χώρο αποθήκευσης.

Δραματικό είναι ταυτόχρονα και το κόστος που επωμίζεται η Ουκρανία από τον πόλεμο, καθώς θα πρέπει να μειώσει απότομα τις δημόσιες δαπάνες εάν δε φτάσει περισσότερη εξωτερική οικονομική βοήθεια, μια που τα έσοδα του προϋπολογισμού της χώρας καλύπτουν λιγότερο από το ήμισυ των δαπανών μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Δριμύ “κατηγορώ” εναντίον του Ρώσου προέδρου εξαπέλυσε χθες ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θέλει ακόμα να καταλάβει πολλά, αν όχι ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά χρειάστηκε να περιορίσει τους τακτικούς του στόχους στον πόλεμο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, καταδίκασε τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφοντας στο Twitter: «Η εισβολή της Ρωσίας είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφασίζουν ότι οι αυτοκρατορικές ορέξεις τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα δικαιώματα των ειρηνικών γειτόνων τους. Και είναι μια προεπισκόπηση ενός πιθανού κόσμου χάους και αναταραχής, στον οποίο κανείς από εμάς δε θα ήθελε να ζήσει».

Επίθεση εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία εξαπέλυσε ξανά ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά της βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα, ενώ εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα “La Stampa”, η οποία δημοσίευσε το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο Πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Την Τρίτη 14 Ιουνίου, για μια ακόμη φορά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε εκ νέου την κριτική που ασκεί η ουκρανική πλευρά, ότι η Γερμανία καθυστερεί την παράδοση βαρέων όπλων. Όπως δήλωσε, «η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν ανακοινωθεί», προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News