Ερντογάν: Δηλώνει ότι θα συνεχίσει η μείωση των επιτοκίων - Ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 73,5%

Κόσμος
Ερντογάν: Δηλώνει ότι θα συνεχίσει η μείωση των επιτοκίων - Ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 73,5%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% τον Μάιο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% τον Μάιο.

«Να μην το περιμένει κανείς αυτό από εμάς. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να τα μειώνουμε», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Στα τέλη του 2021 υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14%, μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματος.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 1998, λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την στατιστική υπηρεσία (Tüik) ότι υποτιμά την πραγματική έκταση του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά πρόβλημα ακρίβειας ζωής», είπε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News