Η πρώτη σελίδα αποτελεί τη «βιτρίνα» μιας εφημερίδας αλλά και ενός περιοδικού, καθώς δίνει το στίγμα της ειδησεογραφίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρωτοτυπία στην επιλογή των τίτλων και κυρίως του πρώτου και την εικονογράφηση, αν όχι γραφικοποίηση, της θεματικής. Και τα πρωτοσέλιδα-εξώφυλλα έχουν πάντα τη δική τους βαρύτητα στην ίδια τη βαρύτητα της εκάστοτε είδησης. Μέσα από αυτά μπορεί κανείς να δει με άλλο μάτι στο διάβα του χρόνου, έχοντας αποχωριστεί το συναισθηματικό στοιχείο, την είδηση, και να την εκτιμήσει ως αρχειακό πια στοιχείο. Και αυτό τον ρόλο έχει η επιλογή ορισμένων από τα πιο χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου σε μια διαφορετική ανασκόπηση της χρονιάς.
Τα επεισόδια στο Κογκρέσο, η ορκωμοσία Μπάιντεν και οι ελπίδες για μια νέα εποχή, ο συνεχιζόμενος εφιάλτης του κορωνοϊού, το τέλος της 16ετούς κυριαρχίας της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο θάνατος τού συζύγου της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ ΙΙ ήταν από τα κυρίαρχα θέματα που προκάλεσαν αίσθηση και γέννησαν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα περιοδικών μέσα στο 2021. Φυσικά η επιλογή δεν είναι ποτέ εύκολη, ωστόσο ο στόχος είναι να δοθεί απλώς η «γεύση» της επικαιρότητας μιας ολόκληρης χρονιάς. Μοιραία ο κορωνοϊός, τα άλματα στην πορεία της πανδημίας, η τελευταία «πινελιά» στο παζλ της μετάλλαξης «Όμικρον» και κυρίως τα εμβόλια που άλλαξαν την πορεία της Covid-19 ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι σε ολόκληρο τον κόσμο, ρόλο που συνεχίσουν, και μένει να φανεί για πόσο, να κατέχουν.
Το πρωτοσέλιδο της απόγνωσης
Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη από το χωριό Γούβες της Βόρειας Εύβοιας προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Η απόγνωση της 81χρονης κυρίας Παναγιώτας, την ώρα που ο πύρινος εφιάλτης βρίσκεται προ των πυλών, δεν ήταν μόνο η φωτογραφία της χρονιάς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και εκείνη που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, όπως το εικονιζόμενο του βρετανικού “Guardian”, που συνδυάζει την καταγραφή των τρομακτικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τον Αύγουστο με τις αναπόφευκτες κλιματικές αλλαγές.
Μοναχικός αποχαιρετισμός
Στις 17 Απριλίου, η βασίλισσα Ελισάβετ αποχαιρέτησε τον σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνσδορ, με την εικόνα της να συγκλονίζει, να κυριαρχεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά στα πρωτοσέλιδα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τη χαρακτήρισαν ως την πιο σπαρακτική εικόνα στην τελετή εκείνη της βασίλισσας που καθόταν μόνη, λόγω φυσικά των μέτρων κατά της πανδημίας. Οι τίτλοι ήταν ενδεικτικοί, όπως αυτός της “Sunday Express”: «Δεν είστε μόνη κυρία».
“TIME”: Ημέρα πρώτη...
Στην πρώτη ημέρα του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και την κληρονομιά που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αφιέρωσε το πρώτο εξώφυλλο της χρονιάς το περιοδικό “TIME”. Στο έργο που φιλοτέχνησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Tim O’ Brien, o Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται στο προεδρικό γραφείο στον Λευκό Οίκο να κοιτάζει σκεπτικός έξω από τα παράθυρα, ενώ τα χρώματα που έχουν επιλεχθεί παραπέμπουν σε φωτιά, παραπέμποντας προφανώς στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, στο Καπιτώλιο. Επίσης, διακρίνεται το Οβάλ Γραφείο σε κατάσταση χάους, με τις κουρτίνες, μεταξύ άλλων, σκισμένες, και αναρίθμητες στοίβες με χαρτιά να βρίσκονται στο πάτωμα.
“TIME” Η δημοκρατία σε κίνδυνο
Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «επίθεση στη Δημοκρατία», καλώντας τον Τραμπ να εκπληρώσει τον όρκο του. Την ίδια φράση υιοθέτησε και για το πρωτοσέλιδό του το γνωστό περιοδικό “ΤΙΜΕ”, το οποίο μάλιστα επέλεξε μια σοκαριστική εικόνα. Πρόκειται για τη στιγμή που ο όχλος επιχειρεί να εισβάλει σε αίθουσα των συνεδριάσεων, με τους αστυνομικούς να έχουν στρέψει τα όπλα τους προς το μέρος του. Μια εικόνα από τις πιο σοκαριστικές των γεγονότων που άνοιξαν βαθιές πληγές στην αμερικανική Δημοκρατία.
«Άναψε» ο... «Φωτεινός σηματοδότης»
Στις 25 Νοεμβρίου αυτή η φωτογραφία δέσποζε στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. Απαθανάτιζε τους ηγέτες των τριών κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP, που όδευαν προς τη νέα κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σoλτς του SPD. Καθ’ οδόν για τις ανακοινώσεις του νέου συνασπισμού «Φωτεινού Σηματοδότη» από τα χρώματα των κομμάτων, καταγράφηκαν από τον φακό σε μια ιστορική στιγμή για τη Γερμανία, που σηματοδοτεί τη νέα - χωρίς πια Μέρκελ - εποχή. Τα κόμματα παρουσίασαν επίσης το «εγχειρίδιο» της διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό σε 177 σελίδες.
Μισό εκατομμύριο νεκροί
Στις 21 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν το φράγμα του τρόμου. Μισό εκατομμύριο θάνατοι από COVID-19 από την 20ή Φεβρουαρίου 2020, όταν αναφέρθηκε στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον ο πρώτος θάνατος επί αμερικανικού εδάφους, προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του συμβούλου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Άντονι Φάουτσι: «Είναι φρικιαστικό (...) δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918», θύμισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Σε δεκαετίες, ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για την περίοδο που πέθαναν τόσοι άνθρωποι», πρόσθεσε.
«Η μάχη για να σωθούν τα Χριστούγεννα»
Η νέα τροπή που πήρε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη δεχόταν την επιδρομή του νέου κύματος της «Δέλτα», σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η αγωνία χτύπησε «κόκκινο» ενόψει των γιορτών, με το θέμα να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας και άρα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σε όλο τον πλανήτη. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της βρετανικής “Mirror” στις 29 Νοεμβρίου με τον τίτλο “Η μάχη για να σωθούν τα Χριστούγεννα” και υπέρτιτλο «Η απειλή του ιού “Όμικρον”».
Και το όνομα αυτού Σολτς
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας καλείται να αποδείξει ότι είναι σε θέση όχι απλά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής στη χώρα του, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, αλλά και αν θα μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό που ομολογουμένως αφήνει πίσω της, αποχωρώντας μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, η Άγκελα Μέρκελ. Και με τον τρόπο αυτό οι “Financial times” ανακοίνωσαν την επιτυχή έκβαση των δίμηνων συζητήσεων μεταξύ των τριών κομμάτων της νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ βρίσκει τον Λευκό Οίκο σε μαύρο χάλι. Συμβολισμός μιας Αμερικής που γνώρισε την επέλαση του πολιτικού τυφώνα του Τραμπ. Και ο “Economist” εικονογράφησε τον Μπάιντεν με σφουγγαρίστρα και κουβά (και φυσικά μάσκα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του), έτοιμο να πιάσει δουλειά και να αποκαταστήσει τον Λευκό Οίκο (και τις ΗΠΑ).
Οι πιγκουίνοι και η διάσκεψη για το κλίμα
To γνωστό ιαπωνικό σκίτσο του 17ου αιώνα με τους τρεις πιθήκους, ο ένας από τους οποίους έχει τα χέρια στα μάτια, ο δεύτερος στα αφτιά και ο τρίτος στο στόμα, παραπέμποντας στο «δε βλέπω, δεν ακούω, δε μιλάω», έχει αναπαραχθεί σε άπειρες εκδοχές και σε ανάλογες διαφορετικές περιπτώσεις. Και εν προκειμένω ενέπνευσε τον γραφίστα του “Economist” στο εξώφυλλο του τεύχους του Νοέμβρη του γνωστού περιοδικού, για να καυτηριάσει τα τεκταινόμενα στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Και ποιοι αρμοδιότεροι για να πάρουν θέση από τους πιγκουίνους για τα όσα συμβαίνουν στο «βαρόμετρο» του κλίματος του πλανήτη, τους πάγους των πόλων.
Ώρα για ενότητα
Σε μια βαριά πληγωμένη Αμερική, ο Τζο Μπάιντεν συμβόλισε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο λιγότερο σκοτεινό και επικίνδυνο. Και την επαύριο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, οι “The Times” έδωσαν το στίγμα των υψηλών προσδοκιών, με τον τίτλο “Ώρα για ενότητα” να συνοδεύει τη φωτογραφία όπου η Τζιλ Μπάιντεν δίνει ένα παθιασμένο φιλί συγχαρητηρίων στον σύζυγό της.
Αυτό θα είναι το μέλλον μας αν...
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και οι εφιαλτικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων που ακούστηκαν τροφοδότησαν για μέρες τον διεθνή Τύπο. Ανάμεσα στα πολλά δραματικά πρωτοσέλιδα που έδωσαν το στίγμα της κατάστασης ήταν και αυτό από τη βρετανική “Mirror” με τίτλο «Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, αυτό θα είναι το μέλλον μας», με τον τίτλο να συνοδεύει μια πλημμυρισμένη περιοχή της γηραιάς Αλβιόνας. Ο δε υπέρτιτλος βάζει μια ακόμα «πινελιά», κάνοντας λόγο για «κλιματική έκτακτη ανάγκη».