Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Να αναστείλει η Ρωσία την απόφαση διάλυσης της ΜΚΟ Memorial

Κόσμος
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Να αναστείλει η Ρωσία την απόφαση διάλυσης της ΜΚΟ Memorial

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρωσική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να "αναστείλει" την απόφαση διάλυσης της Memorial, της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, έγινε γνωστό από το Δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο και στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η Memorial, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση αυτή για τον απαραίτητο χρόνο "προκειμένου το Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα" της ΜΚΟ.

"Το Δικαστήριο αποφάσισε να δηλώσει προς τη Ρωσία (...) πως προς το συμφέρον των μερών και της καλής εκτύλιξης της διαδικασίας ενώπιόν του, η εκτέλεση των αποφάσεων για τη διάλυση των οργανώσεων πρέπει να ανασταλεί", αναφέρει το ΕΔΔΑ σε κείμενο διαβιβάστηκε στο AFP και είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί στο Twitter από τη ΜΚΟ.

Το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μητρική οργάνωσή του, Memorial, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του. Ο τελευταίος επιτρέπει στο Δικαστήριο να διατάξει "προσωρινά μέτρα" στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν "πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης".

Η ρωσική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επομένη της ανακοίνωσης ετυμηγορίας για διάλυση της ΜΚΟ Memorial, αποφάσεις που προκάλεσαν αγανάκτηση στο εξωτερικό.

Η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δικαστικό σκέλος του οποίου είναι το ΕΔΔΑ, έκανε λόγο για μια "ένα ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών", λέγοντας ότι ανησυχεί βλέποντας τη Ρωσία να "απομακρύνεται περισσότερο από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αξίες μας".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News