Νότια Αφρική: Θρήνος για τον θάνατο του Ντέσμοντ Τούτου

Κόσμος
Νότια Αφρική: Θρήνος για τον θάνατο του Ντέσμοντ Τούτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ακούραστος ακτιβιστής, ο Τούτου κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1984 για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα του και υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων

Το Δημαρχείο του Κέιπ Τάουν και άλλα ορόσημα σε όλη την πόλη της Νότιας Αφρικής φωτίστηκαν με μωβ ως φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, το σύμβολο κατά του απαρτχάιντ που πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ένας ακούραστος ακτιβιστής, ο Τούτου κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1984 για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα του και υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων.

Ο Τούτου, ο οποίος είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή τα τελευταία χρόνια, έμεινε στη μνήμη για το χιούμορ του και το χαρακτηριστικό του χαμόγελο. Αλλά πάνω από όλα για τον ακούραστο αγώνα του ενάντια στην αδικία. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα τον αποκάλεσε άνθρωπο «εξαιρετικής διανόησης, ακεραιότητας και αήττητο ενάντια στις δυνάμεις του απαρτχάιντ».

«Εκείνος (ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, επιμ.) γνώριζε στην ψυχή του ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού, ότι η δικαιοσύνη θα επικρατούσε επί της ανι σότητας και ότι η συμφιλίωση θα επικρατούσε της εκδίκησης και των αντιποίνων. Ήξερε ότι το απαρτχάιντ μια μέρα θα τελείωνε και ότι η δημοκρατία θα ερχόταν», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόσα.

Ο Τούτου επινόησε τον όρο «Έθνος του Ουράνιου Τόξου» για να περιγράψει τη Νότια Αφρική όταν ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας το 1994. Και αποσύρθηκε το 1996 για να ηγηθεί ενός οδυνηρού ταξιδιού στο βάναυσο παρελθόν της Νότιας Αφρικής ως επικεφαλής της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία αποκάλυψε τη φρίκη του απαρτχάιντ.

Κάτοικοι του Σοβέτο συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του για να του πουν ένα τελευταίο αντίο. «Όπως γνωρίζετε, αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος δρόμος στον κόσμο που έζησαν δύο νομπελίστες Ειρήνης, μπορείτε να φανταστείτε εμάς, τους γείτονες, είμαστε πραγματικά συγκινημένοι με το θάνατό του». Ο αρχιεπίσκοπος βρισκόταν σε εξασθενημένη κατάσταση για αρκετούς μήνες και πέθανε στις 7:00 π.μ., σύμφωνα με κάποιους συγγενείς του. Η κηδεία του έχει οριστεί για την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το ίδρυμά του.

Φωτογραφία twitter

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News