Κίνα – Κορωνοϊός: Η πόλη Σιάν σε lockdown για 5η ημέρα

Κόσμος
Κίνα – Κορωνοϊός: Η πόλη Σιάν σε lockdown για 5η ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πέμπτη ημέρα σήμερα Δευτέρα παραμένει η κινεζική πόλη Σιάν υπό lockdown

Η κινεζική πόλη Σιάν παραμένει υπό lockdown για πέμπτη ημέρα σήμερα Δευτέρα, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 150 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης Covid-19 με συμπτώματα, με τον αριθμό τους να σημειώνει μικρή μείωση από την προηγούμενη ημέρα.

Ο αριθμός των μολύνσεων στη Σιάν, όπου κατοικούν 13 εκατ. άνθρωποι, παραμένει πάρα πολύ μικρός συγκριτικά με μεγάλες εστίες στο εξωτερικό, αλλά οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις τοπικές μετακινήσεις και στην έξοδο από την πόλη, στο πλαίσιο της πολιτικής του Πεκίνου για άμεσο περιορισμό των εξάρσεων.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει κανένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη Σιάν, όπου επιβεβαιώθηκαν 635 κρούσματα του SARS-CoV-2 την περίοδο 9η-26η Δεκεμβρίου. Προχθές, Σάββατο, η πόλη κατέγραψε 155 κρούσματα.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα έχει εντοπίσει μερικές μόνο μολύνσεις της Όμικρον μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό και στη Νότια Κίνα.

Στη Σιάν, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από την πόλη χωρίς έγκριση των εργοδοτών τους ή των τοπικών αρχών. Από την 23η Δεκεμβρίου, μόνο ένα μέλος από κάθε νοικοκυριό μπορεί να πάει να αγοράσει τα απαραίτητα κάθε δύο ημέρες. Τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να βγουν από την κατοικία τους, εκτός κι αν η εργασία τους κρίνεται απαραίτητη ή συντρέχουν έκτακτοι λόγοι και έχουν έγκριση των εργοδοτών τους ή των τοπικών αρχών.

Σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, οι αρχές της Σιάν κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός και αν πρέπει να παραδώσουν δείγμα στο πλαίσιο του νέου γύρου μαζικών διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται στην πόλη.

Η Σιάν έχει επίσης ξεκινήσει εκστρατεία απολύμανσης, με τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της πόλης να ψεκάζουν ειδικά διαλύματα σε δρόμους και κτίρια και τους κατοίκους να καλούνται να μην ακουμπούν τα φυτά ή τους τοίχους.

Ο Ντονγκγιάν Τζιν, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η μαζική απολύμανση σε ανοικτούς χώρους και εξωτερικές επιφάνειες φαίνεται να μην είναι απαραίτητη δεδομένου του χαμηλού κινδύνου μόλυνσης των κατοίκων από εξωτερικές επιφάνειες ή μέσω του αέρα, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω. «Είναι σαν να πυροβολεί κανείς κουνούπια με κανόνι», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η απολύμανση επιφανειών στο εσωτερικό κτιρίων, ειδικά σε χώρους όπου έχουν βρεθεί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία: INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News