Βρετανία: Υπάρχουν γύρω στα 4.000 παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αυτήν την στιγμή στον κόσμο

Κόσμος
Βρετανία: Υπάρχουν γύρω στα 4.000 παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αυτήν την στιγμή στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι πολύ απίθανο το σημερινό εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό για τα παραλλαγμένα στελέχη»

Υπάρχουν περίπου 4.000 παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19 στον κόσμο αυτήν τη στιγμή άρα όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc και της AstraZeneca Plc, προσπαθούν να βελτιώσουν τα εμβόλιά τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια στη Βρετανία Νάντιμ Ζαχάουι.

Χιλιάδες παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19 έχουν καταγραφεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, τα οποία δείχνουν να εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τα άλλα.

"Είναι πολύ απίθανο το σημερινό εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό για τα παραλλαγμένα στελέχη, είτε πρόκειται για αυτό του Κεντ, είτε για άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόκληση σοβαρής ασθένειας και της νοσηλείας", δήλωσε στο Sky News ο Ζαχάουι, αναφερόμενος στο λεγόμενο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στην αγγλική κομητεία του Κεντ.

"Όλες οι εταιρείες παρασκευής, οι Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca και οι άλλες, εξετάζουν πως μπορούν να βελτιώσουν το εμβόλιό τους για να βεβαιωθούν ότι είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος --υπάρχουν περίπου 4.000 παραλλαγμένα στελέχη της COVID αυτήν τη στιγμή στον κόσμο", πρόσθεσε.

Την ώρα που χιλιάδες παραλλαγμένα στελέχη έχουν προκύψει καθώς ο ιός μεταλλάσσεται κατά την αναπαραγωγή, μόνον μια πολύ μικρή μειονότητα είναι πιθανόν να είναι σημαντική και να αλλάζει τον ιό με αξιοσημείωτο τρόπο, σύμφωνα με την Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

"Έχουμε την μεγαλύτερη βιομηχανία αλληλουχίας γονιδιώματος -έχουμε περίπου το 50% της βιομηχανίας αλληλουχίας γονιδιώματος σε όλον τον κόσμο- και διατηρούμε βιβλιοθήκη με όλα τα παραλλαγμένα στελέχη έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε -είτε το φθινόπωρο είτε πέραν αυτού- σε οποιαδήποτε πρόκληση που μπορεί να παρουσιάσει ο ιός και να παράξουμε το επόμενο εμβόλιο", σημείωσε ο υπουργός.

Ο νέος κορωνοϊός, με την επιστημονική ονομασία SARS-CoV-2, έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.268 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Τζονς Χόπκινς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News