Με αυστηρό έλεγχο και συγκεκριμένες διαδικασίες θα πραγματοποιείται η είσοδος στη δικαστική αίθουσα για δικηγόρους, κατηγορουμένους, συγγενείς θυμάτων και δημοσιογράφους. Η ταυτοποίηση όλων θα είναι υποχρεωτική μέσω επίδειξης ταυτότητας, ενώ απαγορεύεται ρητά κάθε μορφή βιντεοσκόπησης ή καταγραφής της ακροαματικής διαδικασίας.
Ενισχυμένα μέτρα τάξης και σαφής κατανομή θέσεων για κάθε κατηγορία παρευρισκομένων προβλέπει η διάταξη που εξέδωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου για τη συνέχιση της δίκης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το αλαλούμ της πρώτης ημέρας, η Πρόεδρος, πριν από την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, καθορίζει αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα:
- Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα εισέρχονται τόσο στην κύρια όσο και στη βοηθητική αίθουσα μόνο με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
- Δεν θα επιτραπεί η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων ή φωτορεπόρτερ στην αίθουσα, καθώς αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία.
- Η παρουσία δημοσιογράφων περιορίζεται αποκλειστικά σε 21 διαπιστευμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ.
- Προβλέπεται αυστηρός έλεγχος ταυτότητας και προκαθορισμένη διάταξη θέσεων για δικηγόρους, κατηγορουμένους, δημοσιογράφους και συγγενείς θυμάτων που συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή.
- Η είσοδος χωρίς προηγούμενο έλεγχο ταυτότητας δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν χώρο της διαδικασίας.
►Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Μέσα στη δικαστική αίθουσα της Λάρισας – Εκεί που θα κριθούν ευθύνες (vid)
Βάσει της διάταξης:
Οι κατηγορούμενοι θα εισέρχονται από ξεχωριστή είσοδο και θα καταλαμβάνουν τις θέσεις στο εδώλιο, ενώ σε περίπτωση απουσίας τους οι θέσεις θα παραμένουν κενές.
Οι δικηγόροι θα χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο, επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους και δηλώνοντας προφορικά ποιον εκπροσωπούν. Σε περιπτώσεις πολλαπλής εκπροσώπησης, θα επιτρέπεται η παρουσία έως τριών δικηγόρων ανά διάδικο.
Οι μη διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα παρακολουθούν τη διαδικασία από τη βοηθητική αίθουσα μέσω οθόνης, με τον αριθμό τους να ορίζεται στους 25.
Μετά την είσοδο των δικηγόρων, θα ακολουθήσει η είσοδος 100 συγγενών θυμάτων ή επιζώντων που έχουν δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας. Οι υπόλοιποι θα παραμένουν στη βοηθητική αίθουσα, όπου υπάρχουν 130 διαθέσιμες θέσεις, και θα εισέρχονται εκ περιτροπής, καθώς θα ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των προηγούμενων.
Αναλυτικά, η διάταξη της Προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, Γεωργίας Στεφανίδου (23 Μαρτίου 2026), προβλέπει ότι η δίκη πρέπει να διεξαχθεί σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού, τάξης και ομαλότητας, με στόχο τη διασφάλιση της δίκαιης διαδικασίας για όλους τους διαδίκους, όπως ορίζεται και από τη σχετική νομοθεσία.
Για τη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2026, καθορίζονται τα εξής:
Α. Είσοδος δικηγόρων
Η πρόσβαση θα γίνεται αποκλειστικά από την ειδικά ορισμένη είσοδο, από τις 08:00 το πρωί, με επίδειξη δικηγορικής ταυτότητας και δήλωση του διαδίκου που εκπροσωπούν. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θα λειτουργούν τέσσερα σημεία καταγραφής, ανά αλφαβητική σειρά. Μετά την είσοδο, οι δικηγόροι θα κατευθύνονται στις θέσεις που τους έχουν αποδοθεί, με τη συνδρομή των αστυνομικών.
Β. Είσοδος διαδίκων
Οι κατηγορούμενοι θα εισέρχονται από ξεχωριστή άνω είσοδο, με έλεγχο ταυτότητας. Οι υπόλοιποι διάδικοι θα εισέρχονται από το ισόγειο, αρχικά οι πρώτοι 100 με επίδειξη ταυτότητας και καταγραφή στοιχείων, και θα κατευθύνονται στην κύρια αίθουσα. Οι υπόλοιποι θα οδηγούνται στη βοηθητική αίθουσα με οθόνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των προηγούμενων. Η διαδικασία θα συνεχίζεται σταδιακά μέχρι να ολοκληρωθεί για όλους.
Γ. Είσοδος δημοσιογράφων
Στην κύρια αίθουσα θα επιτρέπεται η παρουσία 21 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, με επίδειξη ταυτότητας και τοποθέτηση σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι υπόλοιποι, έως 25 άτομα, θα παρακολουθούν από τη βοηθητική αίθουσα.
Τέλος, απαγορεύεται αυστηρά κάθε μορφή φωτογράφησης, βιντεοσκόπησης ή ηχογράφησης κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ δεν επιτρέπεται η παρουσία επιπλέον δημοσιογράφων πέραν των προβλεπόμενων.
Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία νομιμοποίησης των διαδίκων, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της αναμένεται να εκδοθεί νέα απόφαση για τη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας.
