Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος και στην επερχόμενη κακοκαιρία στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ERTNews.
Όπως εξήγησε, στην περιοχή του Αγίου Όρους καταγράφεται εδώ και περίπου 22 μήνες έντονη αλλά χαμηλής έντασης σεισμική δραστηριότητα, που προέρχεται από συγκεκριμένο υποθαλάσσιο ρήγμα. Οι σεισμοί είναι κυρίως μικρού μεγέθους, με τον ισχυρότερο να έχει φτάσει τα 5,3 Ρίχτερ πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε δόνηση 4,9 Ρίχτερ.
Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, επισημαίνοντας ότι η διαθέσιμη ενέργεια φαίνεται να έχει ήδη εκτονωθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες δονήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι τα κύρια κτίρια των μονών είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, καθώς έχουν δοκιμαστεί επί αιώνες από σεισμούς. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τα παλαιά ή εγκαταλελειμμένα συνοδευτικά κτίρια, τα οποία είναι πιο ευάλωτα.
Αναφερόμενος στην επικείμενη κακοκαιρία, υπογράμμισε ότι τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν σε έντονες βροχοπτώσεις από το βράδυ της Τρίτης έως και την Πέμπτη, με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Όπως σημείωσε, η Αθήνα αποτελεί «τρωτό σύστημα», λόγω της έντονης αστικοποίησης και των προβλημάτων υποδομών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και τα ακριβή ύψη βροχής θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε την ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα από τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για ισχυρές βροχοπτώσεις, θα απαιτηθεί προσεκτική διαχείριση της κατάστασης, καθώς οι δυνατότητες πρόληψης πλημμυρών στην πρωτεύουσα είναι περιορισμένες.
