Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία της χώρας θα γιορτάσουν την 12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, μια μέρα αφιερωμένη στην άσκηση, τη συνεργασία και τις αξίες του αθλητισμού.
Αντί για μαθήματα, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε αθλητικές δράσεις και εκδηλώσεις με σύνθημα «Κινούμαι, Ενεργώ, Δημιουργώ». Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί και η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία με το μήνυμα «Τρέχω για την ΕΙΡΗΝΗ», όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα τρέξουν σε συμβολικές διαδρομές, προβάλλοντας τις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και του σεβασμού που πρεσβεύει το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Οι μαθητές στο σχολείο… αλλά χωρίς μαθήματα
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την ημέρα εκείνη δεν θα γίνουν μαθήματα. Οι μαθητές όμως θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο, καθώς θα γίνεται καταγραφή παρουσιών και οι απουσίες δεν θα δικαιολογούνται.
Οι δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στις σχολικές εγκαταστάσεις (αυλές, γυμναστήρια) είτε σε εξωτερικούς και δημόσιους χώρους, όπως πάρκα ή γήπεδα, ανάλογα με την απόφαση κάθε σχολικής μονάδας.
Με φόρμες αντί για τσάντες
Οι μαθητές δεν θα χρειαστούν τσάντες, αλλά καλούνται να πάνε στο σχολείο με αθλητική περιβολή, ώστε να συμμετάσχουν άνετα στις δραστηριότητες. Σε περίπτωση που για πρακτικούς λόγους δεν είναι εφικτό να γίνουν οι δράσεις στις 26 Σεπτεμβρίου, αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θεσπίστηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, που τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, και στοχεύει να καλλιεργήσει μια μόνιμη αθλητική κουλτούρα στο σχολικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών.
