Σύμφωνα με καταγγελίες των τελευταίων ημερών, επιτήδειοι χρησιμοποιούν έναν ακόμη εξελιγμένο τρόπο εξαπάτησης, δημιουργώντας πλαστά websites που θυμίζουν έντονα την επίσημη ιστοσελίδα του gov.gr και αποστέλλοντας παραπλανητικά emails.
Αυτή τη φορά, οι απατεώνες προσποιούνται τους λογιστές ή συνεργάτες φοροτεχνικών γραφείων για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Μέσα από ψευδή μηνύματα, προσπαθούν να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία, υποσχόμενοι καταβολές επιδομάτων, επιστροφές φόρων ή άλλες υποτιθέμενες οικονομικές παροχές.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τα χαρακτηριστικά αυτών των απατών και τα μέτρα προφύλαξης.
Όπως επισημαίνεται, οι δράστες καλούν πολίτες τηλεφωνικά, παρουσιάζονται ως «ο λογιστής σας» ή ως «εκπρόσωπος του λογιστηρίου» και χρησιμοποιούν επαγγελματικό και επείγον ύφος, ζητώντας κωδικούς e-banking, αριθμούς καρτών, ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, προκειμένου –τάχα– να διεκπεραιώσουν αιτήσεις για επιδόματα ή επιστροφές.
Συχνά γίνεται αναφορά σε γνωστά προγράμματα όπως το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης, τα voucher ψηφιακής μέριμνας, ή σε δήθεν επιστροφές από την ΑΑΔΕ, για να πείσουν το θύμα ότι πρόκειται για επίσημη διαδικασία.
Όσοι πέσουν στην παγίδα και κοινοποιήσουν τα στοιχεία τους, διαπιστώνουν στη συνέχεια ότι ο τραπεζικός τους λογαριασμός έχει ήδη αδειάσει, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των χρημάτων.
Ηλεκτρονικές παγίδες που μοιάζουν με κρατικές σελίδες
Όπως προκύπτει από μαρτυρίες και καταγγελίες, οι εγκληματίες του διαδικτύου χρησιμοποιούν πλέον ψεύτικες ιστοσελίδες που μιμούνται την εμφάνιση του gov.gr, αλλά και e-mails που φαίνονται να αποστέλλονται από επίσημες πηγές, όπως «η εφορία» ή «η κυβέρνηση».
Το μήνυμα καλεί τον παραλήπτη να πατήσει σε σύνδεσμο για να “επαληθεύσει τον τραπεζικό του λογαριασμό”, δήθεν για την καταβολή κάποιας επιστροφής. Ο σύνδεσμος οδηγεί σε σελίδα που ζητά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως τραπεζικούς κωδικούς ή επιλογή τράπεζας για «σύνδεση».
Πρόκειται για τεχνικές phishing που εκμεταλλεύονται την εμφάνιση επίσημων φορέων για να πείσουν τα θύματα να αποκαλύψουν στοιχεία πρόσβασης.

Το μήνυμα συνήθως καταλήγει σε προτροπή για «επαλήθευση λογαριασμού» μέσω σύνδεσης σε ψεύτικη ιστοσελίδα όπου ο χρήστης καλείται να εισάγει προσωπικά στοιχεία ή να επιλέξει τράπεζα για «σύνδεση».

Από τη μεριά της η Ομοσπονδία τονίζει ότι κανένας επαγγελματίας λογιστής δεν ζητά τραπεζικούς κωδικούς, αριθμούς καρτών ή one-time passwords (OTP) μέσω τηλεφώνου, email, sms ή εφαρμογών μηνυμάτων.
Τα 5 βασικά μέτρα προστασίας
Για να προστατευτούν οι πολίτες από τέτοιες επιθέσεις η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προτείνει πέντε απλές, αλλά κρίσιμες οδηγίες:
- Μην δίνετε ποτέ τραπεζικούς κωδικούς ή στοιχεία καρτών τηλεφωνικά ή γραπτά, ακόμη κι αν ο συνομιλητής φαίνεται “γνωστός”.
- Ελέγχετε τον αριθμό που σας καλεί. Εάν δεν είναι αυτός που χρησιμοποιεί συνήθως ο λογιστής σας, μην συνεχίζετε τη συνομιλία.
- Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε εσείς στο γνωστό, επίσημο νούμερο του λογιστή σας.
- Μην ανοίγετε links ή επισυναπτόμενα αρχεία από αγνώστους, ακόμη κι αν έρχονται μέσω δημοφιλών εφαρμογών όπως Viber, WhatsApp ή Messenger.
- Αν διαπιστώσετε ύποπτη συναλλαγή, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας και καταγγείλτε το περιστατικό στην αστυνομία ή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.