ρολόι ώρα αλλαγή
Φωτ. Shutterstock

Αλλαγή ώρας: Έρχεται η θερινή – Πότε μετακινούμε τους δείκτες

Κοινωνία
Αλλαγή ώρας: Έρχεται η θερινή – Πότε μετακινούμε τους δείκτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2025, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, ημέρα που συμπίπτει και με το τέλος του μήνα

Η θερινή ώρα επιστρέφει, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, φέρνοντας μαζί της τη γνώριμη... απώλεια μιας ώρας ύπνου. Το 2025, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, ημέρα που συμπίπτει και με το τέλος του μήνα.

Στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00 π.μ.. Όσοι διαθέτουν έξυπνες συσκευές (κινητά, υπολογιστές κ.λπ.) δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, αφού η ρύθμιση πραγματοποιείται αυτόματα.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, σημειώνεται:

«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 ολοκληρώνεται η εφαρμογή της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι πολίτες καλούνται να μετακινήσουν τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά, από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.»

Πώς ξεκίνησε η θερινή ώρα – Μια ιστορική αναδρομή

Η θερινή ώρα υιοθετήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970, ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω της διεθνούς πετρελαϊκής κρίσης. Ο στόχος ήταν να αξιοποιείται περισσότερο το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος.

Από το 1996, εφαρμόζεται ενιαία ρύθμιση σε όλη την Ευρώπη:

  • Την άνοιξη, προχωράμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

  • Το φθινόπωρο, τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω

 Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η πρώτη – πειραματική – εφαρμογή της θερινής ώρας στην Ελλάδα έγινε το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Το μέτρο εγκαταλείφθηκε γρήγορα, αλλά επανήλθε το 1975, έπειτα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Από τότε, η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου σηματοδοτεί τη μετάβαση στη θερινή ώρα, ενώ η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η επιστροφή στη χειμερινή.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980, κυρίως λόγω εναρμόνισης με τις όμορες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ήδη προχωρήσει στην υιοθέτηση του μέτρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News