santorini2

Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Στο φως νέα δεδομένα για το ρήγμα της Ανύδρου από το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο"

Κοινωνία
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Στο φως νέα δεδομένα για το ρήγμα της Ανύδρου από το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σεισμική τομή Sparker που έγινε κατέγραψε προέκταση του ρήγματος της Ανύδρου

Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στην περιοχή της Άνυδρου, οι οποίες διεξάγονται από το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" και δίνουν νέα στοιχεία για τη σεισμικότητα της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Ξύπνησε ο φόβος το ξημέρωμα σε Αμοργό και Σαντορίνη: Δυο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο νησιών

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Δημήτρη Σακελλαρίου, διευθυντή Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και αρχηγό της αποστολής για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, η σεισμική τομή Sparker που έγινε κατέγραψε προέκταση του ρήγματος της Ανύδρου. 

ρήγμα Ανύδρου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, μια σεισμική τομή Sparker υψηλής ανάλυσης (διακριτικότητα 20-30 cm) κατέγραψε την υποθαλάσσια προέκταση του ρήγματος της Ανύδρου (παχιά άσπρη γραμμή), το οποίο εκτείνεται σε βάθος 250 μέτρων στον βυθό, περίπου 2,3 χιλιόμετρα δυτικά από την Άνυδρο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ρήγμα έχει προκαλέσει καθίζηση του βορειοδυτικού τμήματος του πυθμένα, ενώ το νοτιοανατολικό τμήμα έχει ανυψωθεί. 

Οι στρώσεις των ιζημάτων κάτω από τον πυθμένα, που αποτυπώνονται ως λεπτές άσπρες γραμμές (ανακλάσεις), ακολουθούν τη μορφολογία του βυθού, επιβεβαιώνοντας τη γεωλογική δυναμική της περιοχής. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες και τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο ρήγμα της Άνυδρου όσο και σε άλλα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής δεν δείχνουν ενδείξεις πρόσφατης δραστηριοποίησής τους, ούτε στον πυθμένα ούτε μέχρι βάθος 50 μέτρων κάτω από αυτόν.

Παράλληλα, στη δεύτερη εικόνα καταγράφονται οι πορείες που ακολούθησε το Ω/Κ "Αιγαίο" στην περιοχή κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στο πλαίσιο της επιστημονικής αποστολής. 

ρήγμα Ανύδρου

Δείτε την ανάρτηση του κ. Σακελλαρίου: 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News