santorini

Αμείωτος ο ρυθμός του Εγκέλαδου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – «Δεν ξυπνάει» ηφαίστειο, επανέλαβε ο Ευθύμης Λέκκας (vid)

Κοινωνία
Αμείωτος ο ρυθμός του Εγκέλαδου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – «Δεν ξυπνάει» ηφαίστειο, επανέλαβε ο Ευθύμης Λέκκας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, σύμφωνα με τις επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου

Οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά, στις 4:55 και στις 5.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης λίγο μετά τις 3:30

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας. 

Τέσσερις δονήσεις 3 Ρίχτερ και άνω μέσα σε 25 λεπτά

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 2:13 στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Ακολούθησαν τρεις δονήσεις μεγέθους 3, 3,2 και 3,1 Ρίχτερ στις 2:26, 2:27 και 2:38 αντίστοιχα: η μια 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης, η δεύτερη 4 χιλιόμετρα βόρεια του Ακρωτηρίου Σαντορίνης και η τρίτη 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Συνεχής η δραστηριότητα, δόνηση 3,6 Ρίχτερ λίγο μετά τη μια

Συνεχείς είναι οι δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τα ξημερώματα της Κυριακής.

Λίγο μετά τη μια, σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 9,1 χιλιόμετρα.

 

Νομικού: «Αποκλείουμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου»

Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η κα Νομικού αναφέρθηκε στα έως τώρα δεδομένα που εξέτασαν οι ειδικοί στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) και με τις δηλώσεις της απέκλεισε και αυτή - μετά τον κ. Ευθύμιο Λέκκα - το ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου.

«Αποκλείσαμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

Λέκκας: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σενάριο για «ξύπνημα» ηφαιστείου»

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ενδεχόμενο ξύπνημα του ηφαιστείου τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, την ώρα που ο Βασίλης Καραστάθης διευκρινίζει ότι εν αναμονή αποκλιμάκωσης δεν ενδιαφέρουν τα μεγέθη αλλά ο ρυθμός της σεισμικότητας.

Ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα επιμένει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και μεταξύ των αλλεπάλληλων δονήσεων καταγράφηκε και μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 19.15 με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα  26 χιλιόμετρα ΒΒΔ της Ανάφης. Έξι τουλάχιστον σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα το πρωί. Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε: Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα. 

Διαβάστε επίσης Κρητικός στη Σαντορίνη: «Με το κράνος μπαίνουμε στην τουαλέτα» - Αρνείται να εγκαταλείψει το νησί παρά τον «εφιάλτη»

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που από την Πέμπτη απέκλεισε «τη σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα να επηρεάζουν η μία την άλλη, επανέλαβε ότι όσο κι αν λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο». 

Διαβάστε επίσης ⇒ Στη Σαντορίνη κλιμάκιο της Πυροσβεστικής από το Ηράκλειο

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σενάριο για «ξύπνημα» ηφαιστείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  μιλώντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

 Οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης καθησυχάζει για τους σεισμούς που φτάνουν τα 4,9 Ρίχτερ: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας«, είπε.

«Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλά είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Κατόπιν αυτοψίας των ειδικών, ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού είναι το παλιό λιμάνι λόγω των έντονων μορφολογικών κλίσεων και θα πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις.

Oι αυτοψίες στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.

Aκόμη 300 άνθρωποι με τρία δρομολόγια έφυγαν από τη Σαντορίνη. Στην Αμοργό το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε από γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News