Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους των νοτιοανατολικών Κυκλάδων η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το φαινόμενο είναι διαρκείας, με σεισμούς να σημειώνονται σχεδόν κάθε 5 λεπτά, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν πρόκειται για σεισμική ακολουθία ή προοίμιο μεγαλύτερου γεγονότος.

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκε το απόγευμα η έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δονήσεις που σημειώνονται είναι αποτέλεσμα ενός φυσιολογικού γεωδυναμικού μηχανισμού, ενώ η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, οι σεισμοί που καταγράφονται είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με τη συχνότητα των δονήσεων να είναι αυξημένη, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.
Το σεισμικό ιστορικό της περιοχής παρουσίασε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, παρέθεσε χάρτες για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης - Αμοργού.
«Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», πρόσθεσε η κ. Νομικού.
Ευθύμης Λέκκας: «Μεγάλος ο κίνδυνος κατολίσθησης στη Σαντορίνη»
Σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σαντορίνη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι η μορφολογία του νησιού και το ιδιαίτερο σεισμικό σύμπλεγμα της καλντέρας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καταπτώσεων βράχων σε διάφορα σημεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση της επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα να επιλεγούν πέντε περιοχές όπου θα πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα προστασίας:
- Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού και οδικό δίκτυο του Όρμου
- Οία – περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Θηρασιά – οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει μεθοδική δουλειά για τη Σαντορίνη»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτησή του, εξήρε την επιστημονική κοινότητα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα και η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αποτελούν αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας δεκαετιών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και η κατάσταση φαίνεται πιο σταθερή, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου.
«Η Πολιτεία εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Έχουμε να διαχειριστούμε μία ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, τη δραστηριότητα στο Κολούμπο και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο, αυτό στο ρήγμα της Ανύδρου. Κρατώ την πιο ενθαρρυντική πρόβλεψη, χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς πρόβλεψη».
Βασίλης Κικίλιας: «Η Πολιτεία έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης»
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα πιθανά σενάρια και να προετοιμάσουμε τους μηχανισμούς μας για κάθε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό έτοιμο να παρέμβει αν χρειαστεί.
Ανακοίνωση ΕΚΠΑ για Σαντορίνη και Αμοργό
Η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ. Τα δεδομένα για τους σεισμούς σε Σαντορίνη – Αμοργό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Για ακόμα μία μέρα οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις κρατούν σε εγρήγορση τόσο τους κατοίκους όσο και τους επιστήμονες. Οι ειδικοί επεξεργάζονται επισταμένως όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία που όπως δείχνουν τα στοιχεία ακολουθεί την πορεία σμηνοσειράς. Με τον όρο αυτό οι ειδικοί υποδηλώνουν τη δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα γένεσης σεισμών.
Όπως τονίζεται στην σημερινή έκτακτη ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το σεισμικό σμήνος ναδιεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.».
Περισσότερα ΕΔΩ
LIVE ενημέρωση από το neakriti.gr
23:00: Πάνω από 1.000 σεισμοί σε λίγες ημέρες - Δείτε τον εντυπωσιακό χάρτη
Μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή της Ανύδρου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί με μεγέθη που έφταναν ως και λίγο πάνω από 5 Ρίχτερ. Το εντυπωσιακό γραφικό δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου μέσα στον χρόνο και πώς τα επίκεντρα βρίσκονται όλα γύρω από το νησάκι στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.
22:10: Και στη Σύρο κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη
Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025 αποφάσισε ο δήμος εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
21:09: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ 20 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση ήταν αισθητή και στο Ηράκλειο.

21:45: Κλειστά και την Πέμπτη τα σχολεία στη Μύκονο
Για άλλη μια ημέρα, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, θα μείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μύκονο λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Κλειστές θα είναι ακόμη οι δομές προσχολικής αγωγής, αλλά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστές ή ανοιχτές.
19:45 και 19:47: Δύο ισχυροί σεισμοί στην Αμοργό ο ένας ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και ο δεύτερος 4,6 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο σεισμός ήταν 4,8 Ρίχτερ.



18:16: Άλλη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Δύο λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.


17:35: Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αμοργού. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις μικρότερες έντασης, ενώ στις 16:49 και στις 16:33 4 Ρίχτερ «χτύπησαν» ξανά την περιοχή.

16:00 Υπουργείο Ναυτιλίας: Ποια είναι τα μέτρα για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Κυκλάδες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:
1ον. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πραγματοποιήθηκε.
2ον. Για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σαντορίνης προς τον Πειραιά, έχουν εκτελεστεί εννέα (9) δρομολόγια από τις 2/2/2025 έως και 4/2/2025, μεταφέροντας 7.376 επιβάτες και 1.307 οχήματα. Αποδεικνύεται, έτσι, πως η ακτοπλοΐα εκτόνωσε καταλυτικά την πίεση για άμεση αναχώρηση κατοίκων και επισκεπτών από το νησί.
3ον. Με έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής και την συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιριών και των πληρωμάτων τους, εκτελέστηκαν στις 4/2/2025, δύο (2) έκτακτα δρομολόγια που εξυπηρέτησαν, επιπλέον, 2.264 επιβάτες και 399 οχήματα.
4ον. Από την πρώτη στιγμή έναρξης του σεισμικού φαινομένου στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, το Υ.ΝΑ.Ν.Π και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχαν σε όλες τις επιχειρησιακές συσκέψεις, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
5ον. Επιχειρησιακές μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (πλωτά μέσα και ένστολο προσωπικό), μεταφέρθηκαν με βάση τον σχεδιασμό και διατηρούν τις δυνάμεις τους στα νησιά που αντιμετωπίζουν το σεισμικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, επιπλέον των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά στα τέσσερα νησιά (Ίος, Αμοργός, Θήρα και Ανάφη), βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή και άλλα τέσσερα (4) σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, σε ετοιμότητα βρίσκονται άλλα είκοσι ένα (21) σκάφη (ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.). Παράλληλα, ένα (1) ελικόπτερο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του.
6ον. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει μέτρα αστυνόμευσης στις λιμενικές εγκαταστάσεις που αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επειδή σημειώθηκαν φαινόμενα κατολίσθησης. Παράλληλα, τροποποίησε τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής Θηρασιά – Οία Θήρας, λόγω της αποφυγής πρόσβασης του τοπικού πλοίου στους λιμένες Αμμούδι και Κόρφο.
7ον. Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει σχεδιάσει, εγκρίνει και ικανοποιήσει ΑΜΕΣΑ κάθε επιθυμία των αρμοδίων κυβερνητικών Αρχών για τη θαλάσσια μεταφορά επιθεωρητών, κλιμακίων επιστημόνων, υλικών, γεννητριών και άλλου εξοπλισμού, στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
8ον. Σήμερα, 5/2/2025, στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Ως εκ τούτου, σήμερα δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των «Blue Star 1» και «Διονύσιος Σολωμός». Το δρομολόγιο του «Blue Star Chios» από Πειραιά στις 17:00, θα εκτελεστεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν. Αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν νωρίτερα, θα εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τον Πειραιά.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις, λειτουργεί αθόρυβα, υπεύθυνα και μεθοδικά, παράγοντας χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών, ιδίως των νησιωτών.
15:00 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

14:47 Απαγορευτικό απόπλου στη Σαντορίνη λόγω των ισχυρών ανέμων
Η Σαντορίνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα, την ώρα που η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει έντονη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ αναμένεται η κακοκαιρία να διατηρηθεί μέχρι αργά το βράδυ.
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται προσωρινά όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Σαντορίνη μέχρι νεωτέρας.
13:55 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη.
13:52 Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεθοδική δουλειά των Ελληνων επιστημόνων για όσα έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στη Σαντορίνη. «Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειά δεκαετιών» είπε.
«Εχουμε τρία φαινόμενα, τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη» πρόσθεσε.
13:50 Κικίλιας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάρια μας»
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
13:43 Ευθύμης Λέκκας: «Κίνδυνος κατολισθήσεων»
Σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σαντορίνη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι η μορφολογία του νησιού και το ιδιαίτερο σεισμικό σύμπλεγμα της καλντέρας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καταπτώσεων βράχων σε διάφορα σημεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση της επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα να επιλεγούν πέντε περιοχές όπου θα πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα προστασίας:
- Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού και οδικό δίκτυο του Όρμου
- Οία – περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Θηρασιά – οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι
13:41 Πέντε σεισμοί άνω των 4,3 Ρίχτερ σε 25 λεπτά

13:31 Κώστας Παπαζάχος: «Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα»
Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, σε παρουσίασή του, ανέλυσε τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, συγκρίνοντας τα δεδομένα από τις περιόδους 2011-2012 και 2024-2025. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δονήσεις που σημειώνονται είναι αποτέλεσμα ενός φυσιολογικού γεωδυναμικού μηχανισμού, ενώ η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Τι δείχνουν οι χάρτες και τα γραφήματα
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, οι σεισμοί που καταγράφονται είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με τη συχνότητα των δονήσεων να είναι αυξημένη, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για σεισμική διεργασία που εξελίσσεται σταδιακά, χωρίς να υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο για ισχυρότερη δόνηση.
«Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται σεισμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, ακολουθώντας μια φυσιολογική πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
13:29 Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ

13:27 Αυτήν την ώρα μιλάνε οι σεισμολόγοι
13:20 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

13:14 Νέος δυνατός σεισμός 4,7 Ρίχτερ

12:56 LIVE η έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
12:46 Νέος ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ

12:36 Πάνω από 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου
12:27: Άκης Τσελέντης: «Δεν εκτονώνεται το δυναμικό του ρήγματος με δονήσεις 5 Ρίχτερ»
Μια διαφορετική εκτίμηση σχετικά με την πορεία των σεισμών στη Σαντορίνη διατύπωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εκτόνωση του δυναμικού του ρήγματος με σεισμό 5 Ρίχτερ ή με πολλές δονήσεις 4 Ρίχτερ.
12:12 «ΜySaFeTyPlan» η νέα πλατφόρμα με καταφύγια για τους σεισμούς
Διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου είναι από σήμερα η εφαρμογή ΜySaFeTyPlan του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δείχνει που υπάρχουν στη χώρα ανοιχτοί χώροι όπου μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
11:30 Στις 12:30 οι ανακοινώσεις του δημάρχου Θήρας για τη σεισμική δραστηριότητα
Οι δηλώσεις του κ.Νίκου Ζώρζου θα γίνουν στο δημαρχείο του νησιού.
11:12 Νέα κατολίσθηση στην κόκκινη παραλία της Σαντορίνης


10:50 7.200 άνθρωποι έφυγαν από τη Σαντορίνη μέσα σε δύο μέρες
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που συγκέντρωσε το protothema.gr, από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το βράδυ της Τρίτης έχουν φύγει με πλοία από τη Σαντορίνη 7.200 επιβάτες και 1.276 ΙΧ.
10:34 Νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ

10:22 Πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ: «Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ»
«Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, λέγοντας ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.
«Έπρεπε να έχουμε σεβαστεί και να έχουμε προσέξει να μην χτίσουμε στα πρανή της καλντέρας. Έχουμε κατολισθήσεις με τους σεισμούς των 4 Ρίχτερ. Αν γίνει ο σεισμός των 6 ρίχτερ πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να έχουμε ανάλογες συνέπειες σε κτίσματα» συμπλήρωσε.
Σεισμοί μικρού έως μεσαίου μεγέθους – Ποιο είναι το πιθανό σενάριο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει τη μορφή "σμηνοσειράς", δηλαδή μιας σειράς διαδοχικών σεισμών με μέγεθος έως και 5 Ρίχτερ, η οποία μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες.
«Η σεισμική ακολουθία δείχνει ότι το φαινόμενο θα παραμείνει έντονο, με περιοδικές αυξομειώσεις στη δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως η περιοχή είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί, καθώς οι σεισμοί εκδηλώνονται στον βυθό της θάλασσας.
Ο ισχυρότερος σεισμός μέχρι τώρα
Μέχρι στιγμής, η ισχυρότερη δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε Σαντορίνη, Αμοργό, Νάξο και Ίο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο κύριος σεισμός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ισχυρότερων δονήσεων.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η σεισμική έξαρση
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Αιγαίο, όπου οι κάτοικοι της Σαντορίνης έζησαν με αγωνία ένα ακόμη βράδυ.
Μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (4/2), οι δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι διαρκής.
Διαβάστε επίσης ⇒ Νύχτα αγωνίας και φόβου στη Σαντορίνη: Επτά ισχυροί σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μία ώρα (vid)
Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις
Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε διάστημα 5 λεπτών στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ.

Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.

Από τα μεσάνυχτα μέχρι και λίγο μετά τη 01:00 είχαν σημειωθεί 6 δονήσεις με μικρότερη στα 3 Ρίχτερ και μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.
Η δόνηση των 3,7 Ρίχτερ (01:00) είχε επίκεντρο 14 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 7 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί σημειώθηκαν 19 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ με μεγαλύτερες στα 3,9 Ρίχτερ, 4 και 4,3 Ρίχτερ.
Σαντορίνη: Γεμάτο το τελευταίο πλοίο για Πειραιά - Έχουν αποχωρήσει 10.600 κάτοικοι
Έντρομοι οι περισσότεροι κάτοικοι της Σαντορίνης αποχωρούν από το νησί. Χθες το βράδυ, το Blue Star Chios απέπλευσε γεμάτο από το λιμάνι Αθηνιός της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων.
Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, φοβούμενοι ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το πλοίο ήταν το τελευταίο της ημέρας με προορισμό απευθείας το λιμάνι του Πειραιά.
Νησί «φάντασμα» η Σαντορίνη - Άδειοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά
Από κοσμοπολίτικο νησί που σφύζει από κόσμο, η Σαντορίνη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες έρημος τόπος.
Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Στα λιμάνια και το αεροδρόμιο επικρατεί το αδιαχώρητο, εξαιτίας της εκούσιας εκκένωσης του νησιού.
Από τη Σαντορίνη έχουν αποχωρήσει συνολικά περίπου 10.600 άτομα και περίπου 1.300 επιβατικά οχήματα, ενώ οι δρόμοι στο πολύβουο νησί έχουν ερημώσει.
Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται.

Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που κόβουν βόλτες στο νησί, το οποίο πλέον θυμίζει «φάντασμα». Ελάχιστοι είναι οι εργάτες που έχουν παραμείνει και συνεχίζουν τις εργασίες ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.


Μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει μόνο στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς.

Σαντορίνη: Ποιοι έμειναν πίσω παρά τα Ρίχτερ
Ψύχραιμοι παραμένουν όμως και αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έχουν ζήσει και στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις. Όπως είπαν στην ΕΡΤ,
«Είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι ζούμε σε ένα ηφαίστειο, υπάρχει μια ανησυχία, αλλά το θέμα είναι να μην πανικοβαλλόμαστε», λέει χαρακτηριστικά μία κάτοικος της Σαντορίνης, ενώ ένας άλλος ανέφερε «Σεισμογενής χώρα είμαστε, τι άλλο περιμένουμε;».
«Υπάρχει και ο σχεδιασμός του Δήμου, ο οποίος μάλιστα έχει γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε κανένα γεγονός και παρουσιάστηκε σε όλες τις κοινότητες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
«Με ψυχραιμία, υπάρχει προετοιμασία και αυτό είναι πολύ καλό για να νιώσει και ο κόσμος καλύτερα», τόνισε ο Δήμαρχος Ίου Γκίκας Γκίκας.
Σαντορίνη: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε γενική επιφυλακή είναι η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "ΟΛΥΜΠΟΣ" έφτασε χθες στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων:
- του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου "ΟΛΥΜΠΟΣ"
- μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο
- μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ
- της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής
Δυνάμεις έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη, ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.
Σε ποια νησιά θα είναι σήμερα κλειστά τα σχολεία
Λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων, οι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι.
Έτσι, έχει αποφασιστεί να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε:
- Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
- Λέρο και Πάτμο
- Πάρο, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Μύκονο