santorini

Νύχτα Αγωνίας και φόβου στη Σαντορίνη: Επτά ισχυροί σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μία ώρα (vid)

Κοινωνία
Νύχτα Αγωνίας και φόβου στη Σαντορίνη: Επτά ισχυροί σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μία ώρα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για την πορεία των σεισμών στη Σαντορίνη - Ανήσυχοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί - Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή σε πολλά νησιά - Όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί - Ενημέρωση λεπτό προς λεπτό από το neakriti.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες με το επίκεντρο να εκδηλώνεται γύρω από την νησίδα Άνυδρος, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Σαντορίνη. Οι ειδικοί εξακολουθούν να παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το νησί.  

Ειδικότερα, ο φόβος της σεισμικής διέγερσης έχει αναγκάσει περίπου 11.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη τα τελευταία τρία 24ωρα, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια για όσους θέλουν να φύγουν και σήμερα από το νησί.

►Διαβάστε επίσης: Νύχτα αγωνίας στη Σαντορίνη: Σεισμική έξαρση με αδιάκοπες δονήσεις – Αγωνιούν οι Κρητικές οικογένειες (vid)

22:30: Πέντε σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε μισή ώρα

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη την τελευταία μισή ώρα καθώς έχουν καταγραφεί πέντε σεισμικές δονήσεις με ένταση από 4,1 έως 4,8 Ρίχτερ.

5_seismoi

22:00: Ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού 

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε, στις 22.00, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών καταγράφηκαν ακόμα δύο σεισμικές δονήσεις έντασης 4,3 Ρίχτερ.

neos

21:40: Σε ποια νησιά θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη

Την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων σε νησιά των Κυκλάδων αποφάσισαν οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές εξαιτίας του σεισμικού φαινομένου στη Σαντορίνη.

Την Τετάρτη θα μείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως και στην Πάρο.

Κλείνουν ακόμη την Τετάρτη τα σχολεία σε Πάτμο και Λέρο.

Στην Ίο κλειστά θα είναι τα σχολεία ως την Παρασκευή.

21:03: Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ 

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ καταγράφηκε ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

seismos 4.1

Παπανικολάου: «Κινδυνεύουν τα σπίτια στο χείλος της Καλντέρας»

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων. «Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».

«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Όσο για τους σεισμούς, ο καθηγητής είπε πως τα επίκεντρα είναι τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά, σε υποθαλάσσιο χώρο με βάθος με εστιακό βάθος 5 και 10 χιλιόμετρα, «άρα υπάρχει μια απόσβεση από τον χώρο όπου θα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση μέχρι τη Σαντορίνη. Επίσης είναι διαφορετικά για την Οία που είναι ακριβώς απέναντι, τα Φηρά και τη νότια πλευρά του νησιού».

32 σεισμοί των 5 Ρίχτερ ισοδυναμούν με έναν των 6

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είπε πως δεν γνωρίζουν οι ειδικοί το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει το φαινόμενο αλλά «βέβαιο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε το Σαββατοκύριακο με 4, που ήταν τεκτονικοί σεισμοί και σήμερα φτάσαμε στο 5. Με βάση τις διαστάσεις των ρηγμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Άνυδρο κοντά στο Κολούμπο, το μέγεθος είναι μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ. Είμαστε στα 5 Ρίχτερ και να μην ξεχνάμε ότι τα 6 Ρίχτερ είναι σεισμός όσο 32 σεισμοί των 5 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνουν 32 σεισμοί 5 Ρίχτερ για να φτάσουν έναν των 6 Ρίχτερ».

19:15: Νέος ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Αμοργού

SEISMOS

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε προ ολίγου την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Αρχικά το Γεωδυναμικό κατέγραψε το νέο σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ, αλλά μετά από αναθεώρηση η μέτρηση διαμορφώθηκε στα 4,3.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για 5 Ρίχτερ: «Ενδεχομένως να είναι ο κύριος»

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός», είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε νέα τοποθέτηση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Μιλώντας στο Mega ειδικά για τα 5 Ρίχτερ, που καταγράφηκαν πριν λίγη ώρα είπε: «Ενδεχομένως να είναι ο κύριος» και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η ακολουθία των προσεισμών.

Κατόπιν εξήγησε:«Οι μικροί σεισμοί σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Αλλά επιμένει. Υπάρχει ένας όρος που λέγεται «εμπόδιο». Κι όταν θα σπάσει θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Ενδέχεται να είναι η περίπτωση που το ρήγμα εξαντλεί τα όρια αντοχής του. Έχω όμως την εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Και μετά τίθενται άλλα ερωτήματα, πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα»

«Ας υποθέσουμε ότι γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πχ 5,5 ή 6 ή 6,5. Μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αύριο ή μεθαύριο θα είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις», κατέληξε.

Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης (04/02), εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων και των επιστημόνων. Ο μεγαλύτερος λίγο μετά τις 15:00 5 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται αδιάκοπα τις τελευταίες ημέρες, με το νησί της Σαντορίνης να παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Κλειστά σχολεία και ελέγχοι σε κτήρια

Λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία στη Σαντορίνη και άλλα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ομάδα μηχανικών μεταβαίνει στο νησί για ελέγχους ασφαλείας στα κτήρια, καθώς αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές φθορές.

Μαζική έξοδος κατοίκων

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους στη φυγή από το νησί. Τη Δευτέρα το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό τον Πειραιά και άλλες περιοχές.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, συμμετέχουν εκπρόσωποι από ΟΤΑ, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ και ΤΕΕ.

Τι λένε οι επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 400 σεισμοί μέσα σε λίγες ημέρες. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο iefimerida, ανέφερε πως υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

  •  Η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί με μικρότερες δονήσεις για αρκετές εβδομάδες, χωρίς κάποιον μεγάλο σεισμό.
  • Να εκδηλωθεί σεισμός έως 5,5 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση της κατάστασης.

Ωστόσο, αποκλείεται το ενδεχόμενο να σχετίζεται με το ρήγμα της Αμοργού, που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν τη χθεσινή νύχτα έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους. 

Σαντορίνη
Σαντορίνη
Σαντορίνη

Την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, χωρίς όμως κανείς να μην μπορεί με βεβαιότητα τι σημαίνει αυτή η σεισμική έξαρση.

LIVE ενημέρωση από το Neakriti.gr

16:18 «Μιλάμε ξεκάθαρα για προσεισμούς» – Ανησυχούν οι ειδικοί

16:11  Τι είναι το βουητό που ακούνε στις Κυκλάδες - Ο Ευθύμιος Λέκκας απαντά 

Για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν τις Κυκλάδες και κυρίως τη Σαντορίνη και την Αμοργό, μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σε ερώτηση για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, κυρίως στην Ίο, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το «αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, δεν είναι του ίδιου του σεισμού». «Προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων σε λοιπές περιοχές και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι. Είναι κυρίως επαγωγική διαδικασία χωρίς να συνδέεται με τον σεισμό τον ίδιο. Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, οπότε τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

16:00 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

Screenshot_12.png

15:27 Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Σαντορίνη-Αμοργός, φτάσαμε το μέγεθος 5,0 προ ολίγου. Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει , θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα  και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».

15:10 Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ - Αισθητός και στην Αθήνα

Screenshot_11.png

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική και εκδηλώθηκε 20 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης

14:46 Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ αισθητός και στο Ηράκλειο

Screenshot_10.png

14:29 Έκτακτη ανακοίνωση από το ΕΚΠΑ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.

Η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με ολοένα περισσότερους σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.0, αν και πιθανώς να εμφανίζει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς (μεγάλο πλήθος σεισμών με παρόμοια μεγέθη), δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.

Τον Ιούνιο του 2024 άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011-2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011. Αντιθέτως, η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, ~8 km ΒΑ της Σαντορίνης, εμφανίζεται διαχρονικά περισσότερο δραστήρια σεισμικά.

Τα μικροσεισμικά επίκεντρα στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν κυρίως στη Νέα Καμένη και στην ευρύτερη περιοχή Ημεροβιγλίου-Φηρών, κατά μήκος της «γραμμής Καμένης» με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Συγχρόνως, εμφανίστηκε μικροσεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή ανατολικά του Κολούμπο. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης (Machine-Learning) πάνω από 1,200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο, με μεγαλύτερο εκείνον που εκδηλώθηκε στις 25 Ιανουαρίου, 08:57:25 ώρα Ελλάδος, με επίκεντρο στις NA ακτές της Θηρασιάς, με μέγεθος 3.8.

Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Έως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2,500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα του 4.0. Η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Άνυδρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5.0. Το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο της Σαντορίνης, με σταθμούς που ανήκουν στο Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, ενισχύεται με την εγκατάσταση νεών οργάνων τόσο στην Σαντορίνη όσο και στα γύρω νησιά.

Στο πλαίσιο της πολυπαραμετρικής παρακολούθησης του Ηφαιστειακού χώρου της Σαντορίνης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη μελέτη εδαφικής παραμόρφωσης και στο πώς αυτή συνδέεται με τη σεισμικότητα. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει από το 2011 έναν μόνιμο δορυφορικό γεωδαιτικό σταθμό GNSS/GPS στο Ημεροβίγλι (σταθμός SANT), ενώ από το 1994 έχει εγκατασταθεί και επαναμετράται περιοδικά μη-μόνιμο δίκτυο σταθμών GPS σε 21 θέσεις στη Θήρα, Θηρασιά και Νέα Καμένη. Η ημερήσια επίλυση των δεδομένων από τον μόνιμο σταθμό (SANT) ανάδειξε αλλαγή της κινηματικής συμπεριφοράς της περιοχής από τον Αύγουστο 2024. Μετά τη δραστηριότητα της περιόδου 2011-2012 το άνυσμα της εδαφικής ταχύτητας απεικόνιζε την τεκτονική κίνηση της ευρύτερης περιοχής στην οριζόντια διεύθυνση (ΝΑ σε σχέση με το ITRF2014) και σταθερή στην κατακόρυφη. Από τον Αύγουστο 2024 παρατηρήθηκε περιστροφή του οριζόντιου ανύσματος σε διεύθυνση Ανατολική-Βορειοανατολική, και ταυτόχρονη ανύψωση με ρυθμό συγκρίσιμο με εκείνον της περιόδου 2011-2012. Για την καλύτερη χωρική μελέτη της εδαφικής κίνησης θα πραγματοποιηθεί επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου GPS της περιοχής. Στόχος είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια η χωρική κατανομή της εδαφικής παραμόρφωσης σε όλη την περιοχή Θήρας-Θηρασιάς, και να μελετηθεί πώς συνδέεται με τα δύο ηφαιστειακά κέντρα, της Νέας Καμένης και του Κολούμπο.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα υπόλοιπα Ελληνικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο με την ανάλυση των δεδομένων των σεισμολογικών σταθμών σε πραγματικό χρόνο και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων ανάλυσης.

14:15 Νέος σεισμός 3,7 Ρίχτερ

Screenshot_8.png

13:45 Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα, λένε οι επιστήμονες

13:30  Χατζημάρκος (Περιφ. Ν. Αγαίου): «Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο»

13:28 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

Screenshot_6

13:06 Γιατί η Κρήτη δεν κινδυνεύει από τους σεισμούς των Κυκλάδων

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε στη διάρκεια της εκπομπής ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ στην ΚΡΗΤΗ TV, με τον Μάνο Δασκαλάκη, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παπανικολάου, τονίζοντας πως η Κρήτη δεν μπορεί να επηρεαστεί από τα σεισμικά φαινόμενα στις Κυκλάδες.

Με βάση τις δικές του επιστημονικές εκτιμήσεις, μάλιστα, ο μέγιστος σεισμός που θα μπορούσε να καταγραφεί στη Σαντορίνη είναι μέχρι το πολύ 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Περισσότερα εδώ

12:53 Φίλιππος Βαλλιανάτος: «Σαφείς ενδείξεις τεκτονικής υφής σεισμών στις Κυκλάδες, η σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα σε άλλη εξέλιξη» 

Ο δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής - Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την πρωτοφανή σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ιδίως μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, παραθέτει όλα τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα με επίκεντρο τη βραχονησίδα Άνυδρος Αμοργού, τονίζοντας ότι αυτή η μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενισχύει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι η αιτία είναι σε γνωστό τεκτονικό ρήγμα και δεν συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα ηφαιστειακά στη Καλδέρα ή το Κολούμπο.

12:50 Έτσι θα εκκενωθεί η Σαντορίνη - Τι προβλέπει το σχέδιο

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, προκαλώντας ανησυχία και μαζική αποχώρηση κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή της καλντέρας, δημιουργώντας φόβους για την ασφάλεια των κατασκευών που βρίσκονται στα πρανή. Παράλληλα, προβληματισμό εγείρει η κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι του Αθηνιού, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρείται επικίνδυνος λόγω της αστάθειας του εδάφους.

Παρότι στα μέσα του έτους πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης των προστατευτικών πλεγμάτων, ο κίνδυνος από νέες κατολισθήσεις παραμένει. Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε στην «Καθημερινή» πως υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το λιμάνι του Αθηνιού καταστεί μη λειτουργικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκάφη θα μπορούν να προσεγγίζουν παραλίες της ανατολικής πλευράς όπως οι Μπαξέδες, για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Ο δήμος, με ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ενημέρωσε τους πολίτες για οκτώ σημεία καταφυγής σε πεδινές και αδόμητες περιοχές, προκειμένου να προετοιμάσει τους κατοίκους για πιθανό μεγάλο σεισμό. Η δημοσίευση στο Facebook έχει ήδη προσεγγίσει περισσότερους από 10.000 χρήστες, αποτυπώνοντας την αυξημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

12:40 Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ

Screenshot_4.png

12:23 Νέος σεισμός 3,8 Ρίχτερ

Screenshot_3.png

12:13  Τι συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη: Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου συμβάντος

Οι τρόποι και η αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος συζητήθηκαν στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό παρουσία του Βασίλη Κικίλια.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από το ρήγμα του 1956.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει από το καλοκαίρι, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος και περιλαμβάνει,  μεταξύ άλλων:

- τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού

- τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες

- το διαιτολόγια και τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο

12:08 Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Ανοιχτό να γίνει μεγαλύτερος σεισμός»

Οι σεισμοί συνεχίζονται αμείωτοι, με μεγέθη που κυμαίνονται από 4 έως 4,9 Ρίχτερ. «Βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού είναι ανοιχτό», τόνισε, επισημαίνοντας πως η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί προσεισμική.

«Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί προσεισμική, και γι’ αυτό λαμβάνονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», ανέφερε.

«Δεδομένου ότι οι σεισμοί είναι τόσοι πολλοί, βλέπετε ότι η σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται αμείωτη, με αλλεπάλληλους σεισμούς μεγέθους από 4, 4,5 έως και 4,9 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ ο ίδιος δεν είχε κάποια νεότερη εκτίμηση πέρα από όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες. «Αυτό μας επιβάλλει η κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

12:00 Άδειοι οι δρόμοι στη Σαντορίνη

4557101
4557101


11:56 Τέσσερις σεισμοί 4 Ρίχτερ και άνω σε 15 λεπτά

Τέσσερις σεισμοί 4 Ρίχτερ και άνω καταγράφηκαν μέσα σε 15 λεπτά  στην Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν της τάξεως των 4,6 Ρίχτερ.


11:00 Τσελέντης: «Το πιο πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό»

 

Σεισμικές δονήσεις 4,7 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού

Ο σεισμός που έγινε στις 08:53 το πρωί της Τρίτης ήταν 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση (δηλαδή τη μέτρηση που έχει ελεγχθεί από σεισμολόγο) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.  

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 14,5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στα 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. 

Νέος σεισμός έγινε στις 08:53 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Αμοργού. 

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,5 Ρίχτερ. 

Το επίκεντρο και αυτού του σεισμού ήταν στα 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. 

Στις 04:46 τα ξημερώματα σημειώθηκε δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά σε Σαντορίνη και Ανάφη. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 14 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), εντοπίζεται στα 30 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Φηρά. 

Η αρχική εκτίμηση του EMSC ήταν 5 Ρίχτερ. 

Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού

Ακόμη τρεις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες —αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48 και στις 03:19— στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. 

Και οι τρεις αυτές σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Έξι σεισμοί σε 50' το πρωί σε Αμοργό και Ανάφη

Έξι σεισμοί μεταξύ 6:15 και 7:05 το πρωί σημειώθηκαν σε Αμοργό και Ανάφη. Ο μικρότερος ήταν 3,1 Ρίχτερ και ο μεγαλύτερος 3,9R.

Εγκαταλείπουν το νησί 

Στο λιμάνι της Σαντορίνης τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.

ΟΑΣΠ: Ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες» η σεισμική δραστηριότητα

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια. 

Λέκκας: «Αρκετά ακραία περίπτωση ένας σεισμός 6 Ρίχτερ»

Τα πιθανότερα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι δυο όπως εξήγησε στο iefimerida.gr ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. «Αυτή τη στιγμή αυτό που εκτιμούμε είναι ότι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες ίσως και εβδομάδες ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση, και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και φυσικά δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει το σεισμό του 1956». 

Γκάνας: «Ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη» 

Την ίδια εκτίμηση για τα δυο σενάρια έκανε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος ανέφερε: «Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη μεταξύ 4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που θα εξελιχθεί ακόμη και μήνες μέχρι να ηρεμήσει, ή θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, κατολισθήσεις, ακόμη και ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε και για τα δύο σενάρια».  

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, και η πολιτεία να προετοιμαστεί κατάλληλα ακόμη και για πιθανή διέγερση του ηφαιστείου, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις», τονίζει.

Στην περιοχή υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια -«Παραμορφώνεται το βόρειο τμήμα της Καλδέρας»

Όπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην περιοχή υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια, όπως η Σαντορίνη και ο Κολούμπος, και τα υπόλοιπα μικρότερα ηφαιστειακά κέντρα που είναι μεταξύ Κολούμπου (υποθαλάσσιο ηφαίστειο 8 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης) και Ανύδρου. 

Σε αυτή τη ζώνη, που είναι περίπου 15 χιλιόμετρα, υπάρχουν άλλοι 12 κρατήρες ενεργοί και παραμένουν σε μια κατάσταση ύφεσης.

«Το 2011-2012, περίπου 12 μήνες είχαμε μία έξαρση. Αυτή η έξαρση επαναλαμβάνεται από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και σήμερα. Έχουμε χαρτογραφήσει με ειδικές μεθόδους μία παραμόρφωση που εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Καλδέρας. Αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των Καμένων και των Φηρών, δηλαδή τα Φηρά απομακρύνονται προς ανατολάς και παράλληλα η Οία και η Θηρασία ανυψώνονται. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και είναι σε εξέλιξη. Άρα, έχουμε μπει σε μία νέα έξαρση του ηφαιστείου και παράλληλα με αυτή έχουμε και μια σεισμική δραστηριότητα σε περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, στη νησίδα Άνυδρο», τονίζει ο Δρ Γκανάς.

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»

Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή γνωρίζουν τα ρήγματα της περιοχής. Υπάρχει μια τάφρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο τελευταίος σεισμός έγινε το 1956 με μέγεθος 7,5 συν πλην 0,2. Σήμερα, οι επιστήμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας νέος σεισμός -αν συμβεί- δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.

«Τα ρήγματα στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση και βεβαιότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία και έχει γίνει ευρεία ενημέρωση. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ακούν φήμες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αναλόγως θα πράξουμε». Από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια Κώστας Συνολάκης σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 έκανε λόγο για τρία σενάρια. «Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7,5 ρίχτερ. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός, δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. 

Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο. Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε στην περιοχή», είπε ο κ. Συνολάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια.

Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε, τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28. Δεν μπορεί όμως, να βάλει κανείς καμία απολύτως πιθανότητα. Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό υπάρχει και εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Είναι τελείως διαφορετική η εικόνα από αυτή που του 2011, όταν και πάλι υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης. Και τότε είχαμε φτάσει να υπάρχει ένας σεισμός και μάλιστα κάτω από τα Φηρά που έφτασε περίπου το 5 με 5,1 και μετά η δραστηριότητα πήρε πολύ καιρό να σταματήσει. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, και όπως έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2011, ο παροξυσμός κράτησε περίπου έναν χρόνο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκέφτονται και οι κάτοικοι και της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα. Οπότε το προφανές είναι ότι όπως παίρνει η πολιτεία τα μέτρα της και οι κάτοικοι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα δικά τους μέτρα, να εξετάσουν τα σπίτια τους, το τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί, σαν κοινωνία, να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αν φτάσει σε σημείο να δώσει μία έκρηξη ή αν γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός».

Σε σχέση με το αν ελλοχεύει κίνδυνος για τσουνάμι, ο κ. Κώστας Συνολάκης είπε: «Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για το τσουνάμι. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, τώρα δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας. Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή, ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού, αν γίνει, και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση, ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων».

Καραστάθης: «Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της»

«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Όπως τόνισε από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39. «Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει και επισήμανε ότι από σήμερα το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες. Χθες το πρωί ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μετέβη με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και τοποθέτησε με συνεργάτες του έναν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος στη βραχονησίδα της Ανύδρου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News