ipiccy_image - 2025-02-02T194402.128.jpg

Ανησυχία για τη σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη - Πως καταγράφεται στον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Κοινωνία
Ανησυχία για τη σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη - Πως καταγράφεται στον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για τη σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Σαντορίνης και του Άνυδρου, με επιστήμονες να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο Χαράλαμπος Φασουλάς, επιστήμονας, γεωλόγος και στέλεχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), ανέδειξε τη δύσκολη σεισμική εικόνα που αποτυπώνεται στα καταγραφικά όργανα, ενώ ο Δημήτρης Σακελαρίου, γεωλόγος του ΕΛΚΕΘΕ, παρέθεσε σημαντικά στοιχεία και χάρτες που αποτυπώνουν τη σεισμική ακολουθία των τελευταίων 48 ωρών.

475854962_10231010511739791_5272287866425371986_n.jpg
475972872_10231010513099825_784459151624080731_n.jpg
475592537_10231010512859819_7484935046486708452_n

Σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ στην περιοχή

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 8 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότερες δονήσεις, ενώ η δραστηριότητα εμφανίζει αυξητική τάση. Ο ισχυρότερος σεισμός μέχρι στιγμής σημειώθηκε με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σεισμική έξαρση δεν σχετίζεται με το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης ούτε με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, αλλά με τα γνωστά υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σακελαρίου, η σεισμική ακολουθία μπορεί είτε να συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες ως τυπικό φαινόμενο σμηνοσεισμών, είτε να κορυφωθεί με ισχυρότερη δόνηση.

Για τη βελτίωση της σεισμικής καταγραφής, νέοι σεισμογράφοι τοποθετούνται στα γύρω νησιά, ενώ το Ωκεανογραφικό Σκάφος "ΑΙΓΑΙΟ" του ΕΛΚΕΘΕ πρόκειται να επιχειρήσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες για τη συλλογή δεδομένων.

Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, αλλά και αυξημένη προσοχή στις περιοχές που παρουσιάζουν κίνδυνο κατολισθήσεων ή καταρρεύσεων, καθώς και αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους με ελλιπή αντισεισμική θωράκιση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ το 1956, βόρεια της Σαντορίνης, προκάλεσε μικρό τσουνάμι έως 2 μέτρα στο λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς ιδιαίτερες καταστροφές.

Η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας παρακολουθείται στενά, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Η ανάρτηση του Χαράλαμπρο Φασουλά αναφέρει: «Η εξαιρετικά δύσκολη σημερινή ημέρα της Σαντορίνης όπως καταγράφεται απο το σεισμογράφο του ΜΦΙΚ.
Παρακάτω, το σχόλιο του καλού φίλου, γεωλόγου του ΕΛΚΕΘΕ για την περιοχή, και δικοί του η δυο χάρτες επικέντρων και ρηγμάτων της περιοχής.
Δημήτρης Σακελαρίου, ΕΛΚΕΘΕ:
"Σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Σαντορίνης - Άνυδρου:
Στον 1ο χάρτη φαίνονται τα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων 48 ωρών από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ σήμερα στις 16:00. Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται οι σεισμοί με μέγεθος >4.
Η σεισμικότητα δεν σχετίζεται με το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης και δεν σχετίζεται με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (Ko).
Στον 2ο χάρτη φαίνεται η μορφολογία του πυθμένα και τα υποθαλάσσια κύρια και δευτερεύοντα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής Σαντορίνης-Αμοργού, όπως έχουν χαρτογραφηθεί από πολλαπλά ερευνητικά ταξίδια του Ωκεανογραφικού Σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ. Η έλλειψη με την κόκκινη διακεκομένη γραμμή δείχνει την περιοχή της σεισμικής διέγερσης.
Οι μηχανισμοί γένεσης των σεισμών είναι απολύτως συμβατοί με τα χαρτογραφημένα υποθαλάσσια ρήγματα. 
Τουλάχιστον 8 σεισμοί με μέγεθος >4 και μερικές δεκάδες σεισμοί με μέγεθος >3 έχουν σημειωθεί στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες.
Αυτή η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε πριν 8 μέρες και παρουσιάζει  αύξηση της συχνότητας και του μεγέθους των σεισμών τις τελευταίες 48 ώρες με μέγιστο μέγεθος μέχρι στιγμής το 4.6. 
Η Ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας. Πρόσθετοι σεισμογράφοι εγκαθίστανται στα γύρω νησιά και το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα επιχειρήσει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες για συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών και ηφαιστειολογικών δεδομένων. 
Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή διεθνώς η βραχυπρόθεσμη σεισμική πρόγνωση.
Η σεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί σαν τυπική σειρά σμηνοσεισμών αυτού του μεγέθους για διάστημα εβδομάδων ή μηνών ή μπορεί να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί με σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερου μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ χρήσιμο και σοφό, σαν προληπτικά μέτρα, στην περιοχή της σε εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς, στεγασμένους χώρους καθώς και η παραμονή ή διέλευση από σημεία που έχουν αυξημένη επικινδυνότητα σε εκδήλωση κατολισθήσεων ή καταρρεύσεων."
Προς αποφυγή πανικού, απλά να υπενθυμίσουμε ότι το 1956, ένας σεισμός 7,5 R λίγο πιο βόρεια, προκάλεσε στα βόρεια παράλια της Κρήτης ένα σχετικά μικρό τσουνάμι, έως 2μ στο λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα.».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News